Neurologia este o ramura speciala a medicinii care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor  organice care afecteaza sistemul nervos central sau periferic.

Sistemul nervos poate fi divizat in 2 parti:

  • sistemul nervos central– format din creier si sira spinarii
  • sistemul nervos periferic– care include toti ceilalti nervi.

Creierul si coloana vertebrala sunt inconjurate de lichid cefalorahidian (LCR), care este adesea examinat pentru a diagnostica afectiunile neurologice. Sistemul nervos (latina Systema nervosum ) al unui animal (incluzand omul) coordoneaza activitatea muschilor, monitorizeaza organele, primeste si prelucreaza informatiile primite prin organele de simt si initiaza actiuni. Cu alte cuvinte sistemul nervos este responsabil pentru mentinerea homeostaziei (echilibrul intern al corpului).Elementele principale ale sistemului nervos sunt neuronii si celulele gliale (cu rol de sustinere si de protectie).

Axonul, care este o prelungire a celulei nervoase, transmite comenzi dinspre creier spre organul efector ( in cazul nervilor motori) sau transmite informatii de la periferie spre creier ( nervii senzoriali).

  • Informatia este transmisa prin celulele nervoase sub forma unui scurt impuls electric, la fel ca in cazul computerelor. Astfel, un mesaj poate ajunge de la degetul mic al piciorului pana la creier intr-o sutime de secunda. In zonele de contact, dintre nervi dar si intre nervi si organele efectoare, se afla sinapsele.Semnalul trece de la o celula la alta cu ajutorul unor materiale-mesager chimice si anume serotonina, glutamatul, acetilcolina si adrenalina sunt doar cateva dintre ele.
Abcesul cerebral

Atacul cerebral

Boala Alzeihmer

Boala Creutzfeldt-Jakob

Bolile neuronului motor

Boala scafandrilor (de cheson)

Boala Huntington

Boala Parkinson

Boala Pick

Crizele de ischemie cerebrala tranzitorie

Dementa

Durereri de cap – Cefaleea

Encefalita

Epilepsia

Hemoragia subarahnoida

Insomnia

Migrena

Nevralgia de trigemen

Paralizia faciala

Polineuropatia

Scleroza multipla

Starea vegetativa persistenta

Vertijul

Dr. Florentina Ghitescu