Chiar daca sarcina este un prilej de bucurie pentru o femeie, ea poate fi insotita la inceput de stari de disconfort si dureri pentru unele paciente.
Trebuie sa recunoastem un fapt, corpul femeii trece prin furci caudine pe parcursul celor 40 de saptamâni, vorbind aici de dureri de spate, dureri de cap, picioare umflate, schimbari hormonale majore, etc. De cele mai multe ori este posibil sa nu puteti face nimic pentru a inlatura toate aceste simptome. Sau nu este asa ?
Masajul prenatal
Ar putea pace posibila trecerea mai usoara prin toata perioada asta de mici dureri si neplaceri din timpul sarcinii.
Este diferit masajul prenatal de un masaj uzual ?
Da, este ! Masajul prenatal se concentreaza asupra nevoilor viitoarelor mame, chiar daca are anumite componente comune cu masajul normal. Iata câteva dintre obiective:
- sa relaxeze musculatura
- sa combata durerea difuza sau localizata
- sa imbunatateasca circulatia sangvina si mobilitatea
- sa ajute la obtinerea unui somn mai bun si a unei stari de bine.
Cum sa stai intinsa pe masa de masaj cu burta ta cea mare ?
Sunt sigur ca asta va fi una dintre principalele griji, mai ales daca este vorba de o sarcina mai avansata. In fond, problema consta in faptul ca nu poti sta pe burta, datorita presiunii exercitate asupra copilului.
In cele mai multe cazuri, masorii specializati folosesc o masa de masaj speciala, cu zone decupate pentru burtica si sâni, ceea ce inseamna ca poti intr-adevar sa stai cu fata in jos, fara sa iti faci griji.
Daca nu exista o astfel de masa speciala de masaj, vei fi asezata pe o parte, de obicei pe o perna extrem de confortabila.
Ce tip de dureri poate trata un masaj prenatal ?
Masajul prenatal poate face minuni in ceea ce priveste toate tipurile de dureri resimtite pe parcursul sarcinii si, de asemeni, te poate ajuta sa te simti mult mai relaxata. De la dureri de cap pâna la tensiuni ale gâtului, dureri ale umerilor, spatelui, orice tip de dureri vor disparea sau macar fi miraculos ameliorate !
Probabil ca veti spune “Este prea frumos sa fie adevarat !”, dar adevarul este acela de mai sus. Nici o metoda bazata pe pungi de ghiata sau caldura aplicata local nu se poate compara cu un masaj profesionist executat.
Sindromul TORCH reprezinta de fapt acronimul medical al unei pleiade de cinci sau mai multe infectii congenitale, cel mai frecvent de natura virala, care afecteaza fatul sau nou nascutul si care i-au fost transmise acestuia intrauterin, de la mama.
Cele cinci infectii sunt toxoplasmoza (T), rubeola (R), cytomegalovirus (C), herpes simplex (H) si altele (Others).
Toxoplasmoza
Este o boala parazitara determinata de Toxoplasma gondii. Forma congenitala se manifesta prin encefalomielita, hidrocefalie, convulsii, varsaturi explozive, grave (expresie directa a suferintei neurocerebrale). De asemenea apar si edeme generalizate, icter, defecte osoase si corioretinita. Boala se transmite fatului indiferent de momentul contactarii parazitozei, insa difera incidenta transmiterii: in trimestrul 1 incidenta de transmitere transplacentara este mica (aproximativ 15%) insa riscul teratogen este maxim. In trimestrul 3 incidenta este mare (65% din infectii se transmit transplacentar) insa nou-nascutul este adesea asimptomatic sau paucisimptomatic. Datorita riscului mare de malformatii, in cazul infectiei in trimestrul 1, femeia are ca prima optiune incheierea sarcinii (avort terapeutic). Daca acest lucru nu se doreste, se poate incerca tratamentul cu sulfadiazina, pirimetamina si acid folic. Nou nascutul simptomatic se trateaza cu spiramina.
Rubeola
Este o infectie virala determinata de virusul rubeolic, ce apare de cele mai multe ori in copilarie sub forma unor eruptii generalizate cu evolutie, de cele mai multe ori benigna. Contactata in cursul sarcinii infectia are consecinte grave, fiind incriminata in aparitia unor malformatii congenitale importante: oculare, auditive (chiar si surditate), cardiace, viscerale (hepatice, cerebrale, osoase). Alte semne si simptome ale infectiei congenitale sunt prematuritatea, greutatea mica la nastere, trombocitopenia neonatala, anemie si hepatita. Riscul maxim este in trimestrul 1, in etapa de organogeneza embrio-fetala si afectarea poate fi atat de grava incat sa determine avort spontan sau moartea intrauterina. Viitoarele mame sunt sfatuite sa isi faca vaccinul antirubeolic in perioada preconceptionala sau la inceputul sarcinii. Tratamentul nou-nascutilor este adresat in principal complicatiilor: cardiopatiile congenitale si cataracta pot fi rezolvate chirurgical, insa prognosticul nou-nascutilor ramane rezervat.
Cytomegalovirus
Infectia cu cytomegalovirus in cursul sarcinii implica un risc foarte crescut de malformatii la fat (cu cat sarcina este in faza mai mica). Studiile au demonstrat ca in tarile dezvoltate 8% din femei contacteaza infectia in timpul sarcinii si jumatate din ele o transmit produsului de conceptie. 20-40% din nou nascuti prezinta simptome importante: pneumonie, afectiuni gastrointestinale, oftalmologice si neurologice. Virusul poate fi transmis si postpartum- prin laptele matern. Cele mai frecvente manifestari ale infectiei intrauterine sunt: retard in cresterea intrauterina cu greutate mica la nastere, microcefalie, purpura si petesii, convulsii, hepatoslenomegalie, afectiuni ale sistemului nervos central.
Unele cazuri pot fi fatale, insa majoritatea nou-nascutilor supravietuiesc in prezenta unui tratament suportiv adecvat. Aproximativ 80% dintre acestia dezvolta insa complicatii in primul an de viata: surditate, tulburari de vedere si retard mental. Copiii care sunt asimptomatici la nastere se pot confrunta tardiv cu surditate, corioretinita, tulburari de coordonare a miscarii.
Herpes simplex I si II
Infectia cu virusurile herpes simplex I si II este si ea implicata in aparitia diverselor tulburari congenitale, in functie de momentul contactarii ei. Leziunile herpetice au localizare diferita, in functie de tulpina infectanta: la nivelul regiunii orofaciale (in special HSV I) sau genitale (mai ales HSV II, insa si HSV I). Contactarea infectiei in timpul sarcinii poate determina avortul spontan, moartea intrauterina, multiple malformatii (cardiace, cerebrale) greutate mica la nastere. Infectia neonatala se datoreaza transmiterii verticale a virusului de la mama la fat prin filiera pelvigenitala, in timpul nasterii naturale. Reprezinta peste 80% din totalitatea cazurilor si se datoreaza contactului direct dintre nou nascut si secretiile genitale ale mamei. Herpesul neonatal se poate caracteriza prin manifestari cutanate, oculare si prin leziuni herpetice diseminate in sistemul nervos central. Afectarea nervoasa este sustinuta de simptome precum convulsii, tremor, letargie, iritabilitate. Rata mortalitatii este destul de crescuta, aproximativ 25%. In cazul femeilor insarcinate diagnosticate cu o astfel de infectie se recomanda operatia cezariana (daca leziunile sunt active). Daca leziunile nu sunt evidente clinic si pacienta nu are virusul prezent in secretiile vaginale, insa fost infectata la un moment dat cu acesta, se poate practica nasterea pe cale vaginala.
Categoria de alte infectii
« others » include: hepatita B, sifilis, infectia HIV, virusul varicelo-zosterian, fiecare avand semne si simptome specifice sau mai putin specifice, in functie de diversi factori (in principal varsta gestationala si stadiul organogenezei). Ca urmare, fiecare infectie asociaza un prognostic diferit.
Unle infectii pot fi tratate eficient cu antibiotice (cum este cazul toxoplasmozei si sifilisului), altele au vaccin preventiv (in special rubeola si varicela zoster).
Simptomatologia este de cele mai multe ori asemanatoare, indiferent de infectia propriu-zisa. Cele mai frecvente semne si simptome sunt febra, alimentatia dificila, petesiile sau echimozele la nivelul mucoaselor si/sau tegumentelor, marirea in volum a splinei, a ficatului (hepatosplenomegalie), icter (colorarea galbuie a mucoaselor, tegumentelor, conjunctivelor), tulburari de auz, anomalii la nivelul ochilor si alte simptome mai putin specifice.
Toate infectiile determina afectari oculare, nervos centrale si tegumentare si se caracterizeaza in special prin aparitia:
- Corioretinitei (inflamarea coroidei si a retinei oculare) – apare mai ales in infectiile cu Toxoplasma si Cytomegalovirus.
- Microcefalie (tulburare in care diametrul capului este mai mic decat media normala pentru varsta si sexul pacientului).
- Calcificare cerebrala focala (aparitia unor depozite de calciu in diverse regiuni ale creierului).
In general, mama are simptomatologie minora, putin exprimata clinic sau uneori doar febra moderata. Infectia este severa in cazul fatului, avand prognostic nefavorabil, iar uneori determina avortul spontan.
Infectia poate sa apara oricand pe parcursul sarcinii iar transmiterea ei se face pe cale sangvina (hematogena) indiferent de trimestrul de sarcina.
Datorita afectiunilor pe care le determina, este foarte importanta diagnosticarea intrauterina a sindromului TORCH. Copiii nascuti cu un astfel de sindrom vor prezenta probleme grave de sanatate: hepatosplenomegalie, corioretinita, malformatii fetale, icter, trombocitopenie, anomalii ale sistemului nervos central, infectii cerebrale, infectii ale meningelui cerebral, microcefalie, malformatii cardiace, cataracta, surditate, retard mintal, petesii (atat pe tegumente cat si pe mucoase) si diateze hemoragice cu potential fatal.
In momentul actual exista o serie de teste paraclinice care pot obiectiva infectia nou-nascutului. Cel mai important este denumit simplu: testul TORCH si cuprinde de fapt un grup de analize de sange (determinari hematologice) care stabilesc prezenta anticorpilor specifici si nivelul concentratiei lor sangvine (anticorpii sunt molecule proteice secretate de sistemul imun al pacientului ca raspuns de aparare impotriva diverselor infectii). Rezultatele testului TORCH pot fi apoi confimate prin alte analize: in cazul toxoplasmozei, rubeolei si sifilisului se poate recolta LCR (lichid cefalorahidian), in cazul cytomegalovirusului diagnosticul este confrmat prin analiza urinii, iar in cazul infectiei cu herpes simplex se recomanda recoltarea de probe biopsice tisulare.
Testul nu necesita o pregatire speciala a pacientului. Procedura este lipsita de complicatii, insa poate exista riscul de aparitie locala a unor mici hematoame sau celulitei (inflamarea tesutului celular) ca urmare a punctionarii tegumentelor.
Testul este considerat negativ daca nivelul de IgM este normal. IgM sunt anticorpi directionati impotriva particulelor virale si reprezinta cel mai frecvent tip de anticorpi din organismul nou nascutului. Rezultatele sunt pozitive cand IgM depasesc semnificativ concentratiile acceptate ca fiind normale.
Celulele stem sunt definite prin trei caracteristici fundamentale: grad redus de specializare, capacitate crescuta de autoreplicare precum si prin capacitatea de a se diferentia.
Celulele stem sunt definite prin trei caracteristici fundamentale: grad redus de specializare, capacitate crescuta de autoreplicare (inmultire) precum si prin capacitatea de a se diferentia, dand astfel nastere unor celule adulte capabile a indeplini anumite functii in organism.
Un numar de celule stem adulte se gasesc la nivelul maduvei osoase hematoformatoare, ele reprezentand sursa regenerarii fiziologice ale elementelor figurate ale sangelui (globule rosii, globule albe si trombocite).
In cadrul unui transplant medular, obiectivul urmarit este repopularea maduvei osoasa cu celule sanatoase hematoformatoare (capabile a genera elemente figurate ale sangelui normale). S-au cautat surse alternative de celule stem in conditiile in care:
- sursa de maduva osoasa adulta contine un numar limitat de celule hematoformatoare,
- prelevarea maduvei presupune manevre invazive, traumatizante iar posibilitatea gasirii in timp util a unui donator compatibil imunologic este destul de mica.
Astfel, s-au identificat ca posibile surse alternative de celule stem hematopoetice: sangele placentar si sangele periferic.
Spre deosebire de maduva osoasa hematoformatoare, sangele placentar reprezinta o sursa mai bogata de celule stem tinere, hematopoetice si mezenchimale. Folosit inca din 1988, in peste 10 000 de transplanturi , reprezinta o alternativa acceptata din punct de vedere terapeutic, etic si financiar al transplantului medular. In plus sangele placentar poate fi recoltat facil, neimplicand niciun risc pentru mama sau fat. Sangele poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat.
Celulele stem reprezinta principalele componente tisulare ale organismului in formare, in primele etape ale dezvoltarii acestuia.
Celulele stem reprezinta principalele componente tisulare ale organismului in formare, in primele etape ale dezvoltarii acestuia. Practic, aceste celule tinere nespecializate, multipotente, reprezinta sursa celulara de la care se diferentiaza toate tipurile de celule specializate existente la nivelul tesuturilor si organelor (ex . tesutul nervos, tesutul muscular, tesutul osos, etc.).
La organismul adult, mai ales in tesuturile cu o rata crescuta de reinnoire, se regasesc intr-un numar mult mai mic celule stem adulte (ex. Maduva osoasa hematogena; derm, mucoase). Aceste celule constituie sursa pentru reinnoirea periodica a elementelor figurate ale sangelui, a tegumentului si mucoaselor. In schimb, in sangele placentar concentratia celulelor stem adulte este semnificativ mai mare. De asemenea, s-au observat cateva aspecte particulare ale celulelor stem placentare comparativ cu cele recoltate de la un organism adult:
- Toleranta imunologica a organismului receptor fata de celulele stem placentare este mult mai buna, deoarece aceste celule au un grad mai mic de specializare, respectiv o identitate imunologica mai putin bine definita.In aceste conditii transplantul de sange placentar nu presupune o “compatibilitate perfecta imunologica “ intre donator si primitor.
- Posibilitatea transmiterii unor boli infectioase este mult mai mica
- Rata de multiplicare a celulelor stem placentare este mult mai mare
Exista 2 tipuri de celule stem placentare, respectiv celule stem hematopoetice si celule stem mezenchimale. Celulele stem hematopoietice asigura formarea liniilor celulare sangvine, respectiv a globulelor rosii (hematiilor), a globulelor albe (leucocitelor) si a plachetelor sangvine (trombocitelor). Celule stem mezenchimale reprezinta sursa dezvoltarii diferitelor structure tisulare si organice. (ex tesutul nervos, tesutul cardiac, tesutul muscular, tesutul osos..). In prezent se afla in stadiu de experiment terapia de regenerare tisulara si organica. Aceasta se bazeaza pe utilizarea celulelor stem mezenchimale.
Indicatii de utilizare a celulelor stem
In momentul de fata exista indicatii standard de utilizare a celulelor stem in peste 70 de boli. Marea majoritate a acestora reprezinta boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu raspund favorabil la tratamentele uzuale chimioradioterapice. In aceste situatii transplantul de celule stem hematopoietice reprezinta o alternativa terapeutica salvatoare de vieti. De asemenea, sunt folosite ca tratament adjuvant (complementar) in anumite forme de tumori maligne.
Date fiind caracteristicile particulare ale acestor celule stem, potentialul lor de utilizare este foarte mare. Prin urmare, in viitor exista posibilitatea largirii indicatiilor terapeutice, adaugandu-se si alte afectiuni, la bolile actuale. Astfel in stadiul de studiu clinic se afla anumite forme de tumori maligne, boli metabolice cu transmitere ereditara, boli afectand sistemul nervos central sau utilizarea celulelor stem, ca terapie genica.
Utilizarea celulelor stem mezenchimale pentru regenerare tisulara (neuronala , cardiaca, musculara) sau organica se afla in stadiu experimental, deschizand noi oportunitati terapeutice in afectiuni severe cu prognostic rezervat.
Doctor Dan Raica te sfatuieste sa urmezi aceste 5 reguli simple pentru a avea sarcina usoara si un bebe sanatos!
In afara de o alimentatie corecta si miscare multa, trebuie sa tii cont de aceste 5 lucruri esentiale pentru o sarcina sanatoasa.
Spune NU toxinelor!
Datorita legaturii demonstrate cu malformatiile fetale, avort spontan si alte complicatii grave, ar trebui sa evitati pe perioada sarcinii tutunul, alcoolul, drogurile ilicite precum si solventi cum ar fi oxidantul pentru vopsele sau acetona, dizolvantul pt oja. Fumatul, de exemplu poate duce la nastere prematura sau greutate scazuta a fatului la nastere.
In cazul in care nu puteti renunta la fumat, consum de alcool sau droguri cereti sfatul medicului dvs. obstetrician.
Ce medicamente iei?
Consulta-ti doctorul inainte de a lua orice medicament, supliment sau ‘remediu’ natural eliberat fara prescriptie medicala. Chiar si anti-inflamatoriile nesteriodiene, precum ibuprofen trebuiesc evitate deoarece studiile au dovedit ca ele cresc riscul de avort spontan si de distrugerea vaselor sangvine ale fatului.
Acorda atentie sentimentelor tale!
Probabil ai auzit de depresia postpartum, dar se poate sa nu fi auzit ca 10-20 % dintre femei prezinta simptomele depresiei pe parcursul sarcinii, si poate creste riscul nasterii premature. Daca te simti inexplicabil de trista, nervoasa sau vinovata, se intampla sa-ti pierzi interesul pentru activitatile de care te bucurai de obicei, sau dormi foarte mult, informeaza-ti medicul obstetrician.Terapia, medicamentele antidepresive sau combinatia celor doua te vor ajuta foarte mult. Nu toate antidepresivele sunt sigure pentru femeile insarcinate , deci vorbiti cu medicul Dvs., singurul in masura sa va sfatuiasca ce masuri se pot lua in cazul depresiei instalate pe sarcina.
Pastreaza-ti igiena!
Spalarea frecventa a mainilor poate preveni infectiile cu streptococi tip B, citomegalovirus si rujeola(‘pojar’) toate acestea putand produce malformatii sau alte complicatii severe bebelusului tau. Solutiile anti-bateriene ce contin alcool pot fi o optiune, atunci cand nu puteti sa ajungeti sa va spalati la chiuveta cu apa si sapun.
Pune-te pe primul plan!
Poate suna egoist, dar pe perioada sarcinii este foarte important sa dormi destul, sa faci exercitii de relaxare si sa stii sa spui NU obligatiilor care te epuizeaza. Sa te protejezi de orice eveniment care iti aduce stres capata o importanta vitala in aceasta perioada, deoarece agitatia si nervii mamei pot sa provoace nastere prematura sau greutate scazuta a bebelusului la nastere. Trebuie sa dormi cel putin 8 ore pe noapte, sa te intinzi in pat oricand te simti obosita, sa-ti iei medicatia indicata de obstetricianul tau, iar timpul liber sa-l petreci cu familia si prietenii apropiati.
Zece reguli simple ce trebuie respectate pe parcursul sarcinii
Urmeaza aceste zece simple sfaturi pentru a avea o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii.
Cinci lucruri pe care ar trebui sa le faci:
Consuma cele cinci elemente deosebit de importante in dieta gravidei: acid folic, calciu, fier, zinc si fibre.
In primele 6 luni de sarcina este vital acidul folic, o vitamina B, care reduce cu pana la 50% riscul aparitiei defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida. Doza zilnica recomandata de 400 de micrograme de acid folic din legume, fructe, carne de pui si peste.
Doza zilnica necesara de calciu de 1,200mg – se poate obtine consumand lactate degresate, suc de portocale si produse obtinute din soia – joaca un rol deosebit de important in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, in formarea oaselor si dintilor bebelusului tau.
Fierul este deosebit de important in trimestrul III de sarcina cand volumul de sange din corpul tau creste cu pana la 50% si ai nevoie de 30mg pe zi. Daca nu il asimilezi din alimente, poti lua, la sfatul medicului supliment cu fier (a carui absorbtie este facilitata de vitamina C pe care o gasesti din abundenta in fructe si legume proaspete).
Necesarul de zinc creste pana la 15mg pe zi in perioada sarcinii. Lipsa de zinc este strans legata de aparitia malformatiilor, intarzierilor de crestere si nastere prematura.Cu toate ca nucile, cerealele integrale si legumele reprezinta imprtante surse de zinc, mineralul este cel mai bine absorbit din carne sau fructe de mare.
In timp ce toate acestea sunt vitale bebelusului tau, fibrele sunt esentiale sanatatii viitoarei mamici. Se pot procura din fructe, legume si cereale integrale – doza zilnica recomandata este de 25-35mg pe zi; previn constipatia, ajuta tranzitul intestinal si dau senzatia de satietate pentru mult timp.
Bea cel putin 10 pahare de lichide pe zi!
Este greu sa mentii un nivel optim de hidratare al organismului in sarcina, deoarce lichidele trec usor din vasele de sange in tesuturi, totusi hidratarea este esentiala pe toata perioada sarcinii pentru prevenirea unei nasteri premature: cand nu bei lichide, corpul secreta un hormon care stimuleaza contractiile. Hidratarea corecta a gravidei poate preveni durerile de cap, ameteala, pietrele la rinichi, constipatia si hemoroizii! Poti sa stii ca bei destule lichide, cand urina ta este limpede si clara.
Consuma alimente colorate!
Nu numai ca iti dau elemente nutritive esentiale pentru sanatate, dar consumand varietati de fructe si legume ii dai sansa piticului tau din burtica sa experimenteze “gusturi noi” prin intermediul lichidului amniotic. Chiar daca in primul trimestru bananele si merele sunt singurele alimente pe care le poti consuma, nu te stresa, insa indata ce te vei simti mai bine incepe sa consumi alimente intens colorate: morcovi, afine, spanac – bogate in antioxidanti.
Limiteaza expunerea la pesticide consumand mancare organica!
Studii recente au demonstrat legatura dintre posibila aparitie a problemelor de imunitate ale bebelusului si consumul de alimente tratate cu pesticide. Exista dovezi ca nitratii(compus chimic al fertilizatorilor) pot interactiona cu mediul hormonal al mamei si pot provoca nastere prematura sau malformatii. Produsele care ‘adapostesc’ cele mai multe pesticide(in cazul in care sunt tratate) sunt cele cu coaja subtire: capsunile, piersicile, perele.
Consuma acizi Omega 3!
O dieta bogata in acizi Omega 3 contribuie la dezvoltarea neurologica armonioasa, imbunatateste memoria, functia cognitiva a bebelusului tau. De asemenea este dovedit ca scade riscul depresiei post-partum. Sunt doua surse diferite de grasimi Omega 3 – pestele si plantele. Carnea de somon si hering este bogata in Omega 3; crevetii, tonul si sardinele deasemenea reprezinta o sursa importanta de acizi grasi. Insa gravidelor nu li se recomanda consumul de carne de rechin, peste spada sau macrou din cauza cantitatii ridicate de mercur continuta. Alte surse de Omega 3 sunt nucile, fasolea, uleiul de seminte de in (o lingurita = 7200mg).
Cinci lucruri pe care ar trebui sa NU le faci:
Nu manca ‘cat pentru doi’!
Studii recente arata ca 46% dintre mamici iau prea mult in greutate pe perioada sarcinii si raman cu multe kilograme in plus dupa nastere, iar bebelusii lor au risc crescut de obezitate mai tarziu, in timpul vietii. In cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina ai nevoie de aproximativ 300 de calorii in plus pe zi, dar acestea nu inseamna mai mult de o banana de marime medie si 2 lingurite de unt de arahide. Dar decat sa-ti numeri caloriile, mai bine mananci cate putin de 5-6 ori pe zi, atat cat sa dispara senzatia de foame! Daca ti se pare prea greu sa te abtii si nu te poti controla, ai putea apela la ajutorul unui medic nutritionist(dietetician). Greutatea in sarcina ar trebui sa se incadreze in final in limitele 11-13 kg.
Nu consuma produse rafinate!
Evita carbohidratii “rai”: orez alb, faina alba, paste, cereale rafinate, painea alba, prajituri, deoarece cresc nivelul glucozei din sange, deci bebelusul tau va lua prea mult in greutate si prezinta risc de obezitate in copilarie. Consuma produse din cereale integrale, orez brun, orez salbatic, multe fructe si legume – acestea mentin un nivel optim al zaharului in sange!
Ai grija ce mananci!
Pentru a te proteja, atat pe tine cat si pe bebe, de infectii precum cele cu E. Colli, Salmonella, Listeria nu manca carne de pui sau porc nepreparata, fructe de mare sau oua crude! Nu consuma mancare care a fost lasata afara din frigider mai mult de 2 ore! Intotdeauna verifica termenele de valabilitate de pe toate produsele si cauta sa consumi numai lactate si branzeturi din lapte pasteurizat, eliminand astfel riscul infectiei cu Listeria ceea ce ar putea duce la nastere prematura, avort spontan sau fat nascut mort.
Nu te infometa!
Nu lasa sa treaca mai mult de trei ore fara sa mananci!Daca vei “ciuguli” cate ceva la interval de 2 ore, poti preveni ametelile si migrenele. Deasemenea poti preveni un eventual lesin si arsurile de stomac consumand portii mici de mancare la interval de 2-3 ore.
Sa nu bei alcool!
Daca consumi 300 de miligrame de cafea pe zi se considera a fi in regula, in schimb nu ai voie sa bei nici un gram de alcool pe toata perioada sarcinii tale !!!