
Profesia de doctor ginecolog este una indispensabila oricarei societati, intrucat cel mai comun si frumos lucru care se poate intampla unei familii este sa aiba un copil. Nasterea, insa, este pe cat de deosebita, pe atat de complexa si trebuie supravegheata si coordonata de adevarati specialisti in domeniu.
Tehnologia din ziua de astazi ne ajuta sa trecem prin acest moment mai usor, dar nu fara un ajutor de nadejde si anume, un medic ginecolog foarte bun care iubeste aceasta profesie cu adevarat.
I: Domnule doctor Raica, de cat timp profesati?
Dr. Dan Raica: Am terminat facultatea in 1991, in vara, iar din toamna am inceput deja stagiul pe sectii in Spitalul Judetean.
I: Ce v-a determinat sa alegeti aceasta profesie?
Dr. Dan Raica: Am incercat pe rand mai multe specialitati pana sa ajung la ginecologie. Am facut un an medicina generala, un an medicina de urgenta la Floreasca, cu 15 garzi pe luna pe salvare in Bucuresti, doi ani de chirurgie generala. In final, m-am hotarat la ginecologie, fiind dintr-o familie de ginecologi care au reusit sa ma faca sa vad frumusetea acestei specialitati si sa traiesc satisfactiile ei.
I: Care sunt cele mai mari obstacole pe care tinerii medici ginecologi le intampina in drumul catre aceasta profesie?
Dr. Dan Raica: Ca in orice ramura chirurgicala trebuie sa mergi in foarte multe spitale, sa vezi operatii noi facute de cei mai buni chirurgi in tehnica respectiva. De la toti ai ce invata, fie bun, fie rau. Asta inseamna enorm de mult timp petrecut prin spitale, plecari de acasa pentru luni intregi, nopti pierdute… Trebuie sa stii, insa, ce vrei si unde vrei sa ajungi si in rest, toate trec!
I: In ceea ce priveste intreruperile de sarcina, ne puteti vorbi putin despre dezavantajele medicale ale acestei proceduri?
Dr. Dan Raica: Chiuretajele uterine sunt manevre chirurgicale oarbe, care prezinta o serie de riscuri si complicatii, de la resturi ramase care se pot infecta, sterilitate secundara, ramanerea sarcinii pe loc, perforatii uterine pana la interventii chirurgicale cu scoaterea uterului si chiar moarte.
I: Care este cea mai des intalnita complicatie la nastere, cu care va confruntati?
Dr. Dan Raica: Nasterea nu trebuie sa aiba complicatii. Complicatiile in expulzie presupun moartea fatului sau a mamei si trebuie rezolvate in secunde. La nasterea naturala, cea mai frecventa problema poate fi blocarea fatului, rezolvarea sa fiind folosirea anumitor instrumente pentru o scoatere rapida.
I: Sunteti de parere ca exista o varsta „cea mai potrivita”, din punct de vedere medical, la care o femeie sa treaca prin experienta unei nasteri?
Dr. Dan Raica: Da, exista. Peste 35 de ani, cresc riscurile de malformatii cromozomiale ale copilului. Majoritatea se descopera dar sunt si unele care scapa.
I: Exista o diferenta considerabila intre o sarcina la maturitate fata de o sarcina in adolescenta?
Dr. Dan Raica: Din punct de vedere medical, sarcinile sunt toate la fel. Exista, insa, diferente semnificative in privinta mamelor, care pot fi, sau nu, pregatite, atat fizic, cat si psihic pentru o sarcina si apoi pentru cresterea unui copil.
I: Ne puteti vorbi despre cele mai des intalnite pericole la care poate fi expus fatul, in cazul unei sarcini nesupravegheate?
Dr. Dan Raica: Intr-o sarcina nesupravegheata, atat mama cat si fatul sunt in pericol. Sunt foarte multe afectiuni premergatoare sarcinii sau induse de sarcina, care trebuie neaparat depistate si tratate. Iar cand vorbesc de pericol, ma refer la deces.
I: Cum putem preveni aceste probleme si cat timp avem la dispozitie sa remediem situatia?
Dr. Dan Raica: Trebuie sa mergeti la ginecolog pentru a fi luata in evidenta si acesta va va spune ce analize trebuie sa faceti, cum veti fi urmarita in sarcina, cate vizite medicale etc.
I: Care sunt cele mai frecvente intrebari pe care vi le pun viitoarele mame, fie ele aflate la maturitate sau in perioada adolescentei?
Dr. Dan Raica: La prima sarcina, mama are foarte multe intrebari. La Euromaterna am facut un ghid al viitoarei mamici care cuprinde cele mai frecvente intrebari si sfaturi necesare pentru ea si pentru sotul sau.
I: Si acum la final, le puteti da cateva sfaturi tinerilor care doresc sa profeseze in acest domeniu?
Dr. Dan Raica: Da. Sa faceti aceasta meserie doar daca va place! Sa incercati sa gasiti ramura pentru care aveti inclinatie si sa perseverati pana ajungeti cei mai buni.

Studiile la animale au aratat ca eficienta vaccinurilor VLP L1 este mediata in mare parte prin inducerea unui raspuns imun umoral.
CERVARIX: vaccin
Substanta activa: Combinatii
Producator: GlaxoSmithKline Biologicals S.A. – Belgia
Compozitie: O doza (0,5ml) contine: papilomavirus uman tip 16, proteina L1 20 micrograme; papilomavirus uman tip 18, proteina L1 20 micrograme; 3-O-dezacil-4′-monofosforil lipid A (MPL) 50 micrograme; hidroxid de aluminiu hidratat 0,5 mg. Alte ingrediente in vaccinul HPV Cervarix sunt: clorura de sodiu (NaCl), sodiu dihidrogen fosfat dihidrat, apa pentru injectie.
Actiune
Cervarix este un vaccin recombinant neinfectios preparat din particule asemanatoare virusului (virus-like) – (VLPs) cu grad mare de purificare, ale proteinei majore de capsida L1 a tipurilor HPV oncogene 16 si 18. Cum VLPs nu contin ADN viral, ele nu pot infecta celulele, nu se pot reproduce sau cauza boala. Studiile la animale au aratat ca eficienta vaccinurilor VLP L1 este mediata in mare parte prin inducerea unui raspuns imun umoral. Tipurile HPV-16 si HPV-18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer cervical din toata lumea. Eficienta Cervarix a fost evaluata in 2 studii clinice de faza II si III, controlate, randomizate, dublu orb care au inclus un numar total de l9.778 femei cu varste intre15 si 25 de ani.
Indicatii: Cervarix este un vaccin destinat protectiei femeilor impotriva bolilor cauzate de infectia cu virusul papiloma uman (papilomavirus, HPV), tipurile 16 si 18. Aceste boli includ: cancerul de col uterin (cancerul cervical) – cancerul partii inferioare a uterului, leziunile precanceroase ale colului uterin (leziunile cervicale precanceroase, dispaziile cervicale) – modificarile celulare la nivelul colului uterin care prezinta un risc de transformare in cancer.
Cervarix nu ofera protectie impotriva tuturor tipurilor de HPV (papilomavirus, virus papiloma uman), ci numai impotriva tipurilor 16 si 18. HPV tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 70 % din cazurile de cancer de col uterin (cancer cervical).
In momentul in care o femeie este vaccinata cu Cervarix, sistemul imun (sistemul natural de aparare al organismului) va produce anticorpi impotriva tipurilor 16 si 18 ale HPV. Vaccinul HPV Cervarix previne bolile cauzate de infectia cu tipurile 16 si 18 ale HPV, la femeile cu varste intre 15-25 ani. Vaccinul HPV Cervarix stimuleaza de asemeni productia de anticorpi la fetele intre 10-14 ani.
Vaccinul HPV Cervarix nu este infectios sau contagios. Prin urmare, vaccinul HPV Cervarix nu poate duce la aparitia unei boli cauzata de infectia HPV.
Vaccinul HPV Cervarix nu este un medicament, el nu poate fi folosit pentru tratarea bolilor cauzate deinfectia HPV si care sunt deja prezente in momentul vaccinarii.
Pentru administrarea vaccinului HPV Cervarix trebuie respectate conditiile oficiale de administrare.
Contraindicatii
Vaccinul HPV Cervarix nu trebuie administrat daca:
- esti alergica (hipersensibila) la oricare dintre substantele active sau la oricare din celelalte ingrediente ale vaccinului HPV Cervarix; semnele unei reactii alergice constau in: prurit (mancarime pe piele), iritatie pe piele, senzatie de sufocare, umflarea fetei sau limbii
- prezinti o infectie acuta cu febra; in aceste conditii vaccinarea cu Cervarix trebuie amanata pana la vindecarea infectiei; o infectie minora insa, cum ar fi o raceala, nu ar trebui sa constituie un obstacol in calea vaccinarii, dar e mai bine sa discuti cu medicul intai situatia ta.
Reactii adverse
Ca orice medicament, vaccinul HPV Cervarix poate avea efecte secundare, dar acestea nu se manifesta la toate persoanele vaccinate. Posibilele efecte secundare ale vaccinului HPV Cervarix sunt:
- foarte frecvente (intalnite la mai mult de 1 caz la 10 vaccinari): durere sau senzatie de disconfort la locul vaccinarii, roseata sau umflatura la locul injectiei, cefalee (durere de cap), dureri musculare, senzatie de oboseala
- frecvente (intalnite intre 1 caz la 10 vaccinari si 1 caz la 100 vaccinari): simptome gastrointestinale – greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale; prurit (mancarime), rash (roseata), urticarie, dureri articulare, febra (peste 38 grade)
- rare (intalnite intre 1 caz la 100 vaccinari si 1 caz la 1000 vaccinari): infectii respiratorii – rinita, laringita, traheita; senzatie de ameteala, reactii la locul injectiei – nodul, amorteala, parestezie
Daca vreunul din efectele secundare devine sever sau daca observi aparitia unor reactii adverse care nu sunt listate mai sus, contacteaza medicul sau farmacistul.
Mod de administrare
Vaccinul HPV Cervarix este injectat intramuscular in brat de catre un medic sau o asistenta medicala. Vaccinul HPV Cervarix poate fi administrat fetelor si femeilor incepand de la varsta de 10 ani. Se administreaza in total 3 injectii conform urmatoarei scheme:
- Prima injectie: la data stabilita de comun acord cu medicul
- A 2-a injectie: la 1 luna dupa prima injectie
- A 3-a injectie: la 6 luni dupa prima injectie
Dupa caz, schema de vaccinare poate fi mai flexibila. Pentru mai multe informatii discuta cu medicul. Daca ai inceput administrarea de vaccin HPV Cervarix, trebuie sa o termini tot cu Cervarix. Nu poti folosi pentru administrarile ulterioare alt vaccin HPV.
Precautii
Ca si in cazul altor vaccinuri, administrarea de Cervarix va fi amanata la subiectii cu slari febrile acute severe. Totusi, prezenta unei infectii minore nu constituie o contraindicatie pentru vaccinare.
Cervarix nu trebuie in nici un caz administrat intradermic sau intravascular. Nu sunt disponibile date in ceea ce priveste administrarea subcutanata a Cervarix.
Ca si alte vaccinuri administrate intramuscular, Cervarix trebuie administrat cu precautie la pacientii cu trombocitopenie sau cu orice alte tulburari de coagulare, deoarece la acesti subiecti poate apare hemoragie dupa administrarea intramusculara. Ca si in cazul altor vaccinuri, este posibil sa nu se obtina un raspuns imun protector la toti pacientii vaccinati.
Cervarix este un vaccin profilactic. Cervarix nu previne aparitia leziunilor legate de HPV la femeile care sunt deja infectate in momentul vaccinarii. Cervarix protejeaza impotriva cancerului cervical cauzat doar de tipurile HPV 16 si 18. Alte tipuri oncogene de HPV pot de asemenea determina aparitia cancerului cervical si de aceea vaccinul nu este indicat pentru prevenirea cancerului cervical, a neoplaziei intraepiteliala cervicala (CIN) sau a oricaror alte leziuni dovedite a fi legate de alte tipuri de HPV. Vaccinarea este o metoda de prevenire primara si nu inlocuieste screening-ul periodic cervical (prevenire secundara) sau luarea de masuri de protectie impotriva expunerii la HPV si la alte boli cu transmitere sexuala.
Mentinerea protectiei eficiente s-a observat la cel putin 5,5 ani dupa administrarea primei doze de vaccin.
Sarcina si alaptare
Nu exista studii suficiente privind administrarea vaccinului HPV Cervarix in timpul sarcinii. Daca apare o sarcina in timpul vaccinarii, consulta medicul. Se recomanda amanarea vaccinarii pana dupa nastere. Consulta medicul privind posibilitatea administrarii vaccinului HPV Cervarix in timpul alaptarii.
Forma de prezentare
- 0,5 ml suspensie intr-un flacon (sticla tip I) cu un dop (cauciuc butil) in ambalaje din carton sigilate.
- 0,5 ml suspensie in seringa preumpluta (sticla tip I) cu un capac de protectie (cauciuc butil) cu sau fara ace, in ambalaje din carton sigilate.
- Cervarix prezinta o suspensie de culoare alba turbida. In cursul depozitarii, continutul poate prezenta un depozit alb fin, cu un supernatant limpede, incolor.

Colposcopia e o metoda de investigare a colului uterin, vaginului – si, in anumite cazuri, a vulvei – sub microscop si dupa aplicare de acid acetic diluat si solutie Lugol.
Colposcopia e o metoda de investigare a colului uterin, vaginului si, in anumite cazuri, a vulvei sub microscop si dupa aplicare de acid acetic diluat si, apoi, solutie Lugol. Scopul ei e de a identifica leziunile cu potential de progresie catre cancer si de a stabili un algoritm de management al cazului cit mai corect, astfel incit acest potential sa fie redus la minim.
E o investigatie care necesita o dotare specifica, presupune timp in plus si personal medical calificat si cu experienta clinica suficient de mare pentru a avea rezultate semnificative. Aceste aspecte nu o fac eligibila pentru screening-ul leziunilor precanceroase, pentru care citologia Babes-Papanicolau ramine standardul, colposcopia urmind sa fie utila insa in cazul detectarii anomaliilor citologice.
Materialul necesar e reprezentat de:
- Colposcop de diverse tipuri si cu diverse puteri de marire, cu sau fara posibilitate de a stoca imaginile
- Specul, pensa cu brate lungi, pensa de col, biotom,
- Electrocauter
- Acid acetic si solutie Lugol
- La nivelul colului se evalueaza colposcopic patru elemente:
- Mucoasa originara, epiteliul exocolului
- Epiteliul cilindric, al endocolului (poate necesita deschiderea orificiului extern al colului cu o pensa)
- Jonctiunea scuamo-cilindrica, locul in care cele doua mucoase, a exocolului si a endocolului, vin in contact si care migreaza in decursul vietii
- Zona de transformare, cuprinsa intre jonctiunea scuamo-cilindrica initiala si cea actuala
Toate aceste elemente trebuie vizualizate pentru a declara examinarea ca fiind “satisfacatoare”. In caz de colposcopie nesatisfacatoare se evalueaza biopsic endocolul. Indicatiile colposcopiei:
- Femei cu anomalii citologice(din screening)
- Femei cu anomalii citologice(din supraveghere)
- Abuz sexual (preferabil trimiterea spre serviciul de medicina legala)
- Polipi ai tractului genital
- Imagini suspecte(veruci,ulcere,leucoplazii)
- Evaluare preoperatorie la paciente neinvestigate sau insuficient investigate in screening
- Se indica colposcopia daca apar in screening-ul citologic:
- ASCUS repetat (la 4-6 luni)
- ASCUS cu HPV-HR pozitiv
- ASC-H
- AGC de orice tip
- AIS
- L-SIL
- H-SIL
- Suspiciune citologica de carcinom
- Se indica colposcopia daca apar in supravegherea citologica:
- Cito = ASCUS la citologie de control dupa colposcopie initiala negativa
- Cito = ASCUS in supravegherea L-SIL confirmate histologic
- Cito = ASCUS la control postterapeutic
- HPV-HR persistent la 1 an post terapie
Exista cazuri in care, in ciuda unor citologii negative, se considera ca e necesara colposcopia, mai ales pentru stabilirea conduitei (supraveghere/biopsie) sau pentru stabilirea locului din care se va preleva proba histologica (biopsie):
- Proliferari neregulate, singerinde
- Col dur
- Col fixat
- Aspect clinic de leucoplazie, ulcere, veruci
Colposcopia e utila si in cazuri speciale:
- SARCINA – cind se pot efectua biopsii in caz de leziuni de grad inalt sau suspiciune de invazie, cu interzicerea chiuretajului endocervical, urmind sa se faca reevaluarea postpartum
- ATROFIA (in menopauza) – apare frecvent citologie anormala din cauza conditiilor speciale, colposcopia fiind de asemenea frecvent catalogata ca nesatisfacatoare, aspectul ameliorindu-se dupa tratament trofic
- ADOLESCENTE – cu citologie L-SIL, cind se poate, ca alternativa la colposcopia imediata, repeta citologia la 6 luni sau testa HPV-HR la un an
- LEZIUNI EXTRACERVICALE – vagin sau vulva
Trebuie retinut ca orice tratament ablativ (diatermocauterizare, ablatie laser) sau excizional (ERAD, LLETZ, conizatie electrica sau cu bisturiul-metoda clasica) trebuie sustinut citologic si colposcopic si documentat histologic, prin biopsie. Astfel, tentatia de a aplica metode excizionale in cazuri cu citologie negativa, doar pe baza unui aspect vizual suspect, trebuie temperata, stiut fiind ca femeile tinere care au suferit o interventie pe col (diatermocauterizare- DC, ERAD) au risc de nastere prematura la o sarcina viitoare si ca orice interventie de acest gen face o colposcopie viitoare greu de interpretat.

Cand si cite de frecvent trebuie sa mergi la ginecolog? Odata cu aparitia primului ciclu menstrual si cu inceputul transformarilor legate de pubertate, adolescentele trebuie sa mearga la ginecolog. Chiar daca nu au avut contact sexual, ele au cu siguranta intrebari in legatura cu sexualitatea lor, cu felul in care trupul li se schimba cu fiecare zi.
O adolescenta corect informata va putea face cele mai bune alegeri in ceea ce priveste viata ei sexuala, va stii cum sa previna sarcini nedorite si sa se pazeasca de boli cu transmitere sexuala.
In plus, o relatie de incredere si un dialog real cu medicul ginecolog o vor pregati pentru viata ei de femeie adulta. Daca esti mama unei fete adolescente, incurajeaz-o si insoteste-o (daca doreste) la prima ei consultatie ginecologica.
Odata ce ai devenit activa din punct de vedere sexual, este recomandat sa iti faci testului Babes-Papanicolau anual pana la virsta de 30 de ani. Dupa ce ei depasit aceasta virsta si ai avut deja 3 teste consecutive cu rezultate normale, poti face consultatia din 3 in 3 ani. Testul Babes-Papanicolau are rolul de a depista cancerul de col uterin. Efectuarea cu regularitate a testului inseamna descoperirea precoce a acestei afectiuni si, in consecinta, sanse mult mai bune in tratarea ei cu succes.
Exceptind acest control anual obligatoriu, adreseaza-te ginecologului daca apar urmatoarele situatii:
- observi o secretie vaginala anormala sau persistenta.
- suferi de tulburari ale ciclului menstrual (cantitate foarte mare sau foarte mica, ciclu neregulat, sindrom premenstrual accentuat)
- singerezi dupa contactul sexual sau intre doua cicluri
- suspectezi existenta unei sarcini
- ai alte simptome sau tulburari legate de organele sexuale
Daca nu este vorba de o infectie fungica, atunci poate fi cazul unei vaginite bacteriene. Semnele celor doua afectiuni sint asemanatoare – cu diferenta ca, la vaginita bacteriana, secretia este insotita de un miros neplacut.
Bolile cu transmisie sexuala, ca herpesul sau gonoreea, pot fi confundate destul de usor cu infectiile vaginale. De aceea, este bine ca medicul ginecolog sa fie cel care hotaraste tratamentul dupa efectuarea tuturor analizelor.
Orice afectiune ginecologica netratata este un pericol. Efectul pe termen lung poate fi infertilitatea sau complicatii grave ce iti pot pune in pericol viata.
In afara de recomandarile de mai sus, nu uita urmatoarele:
- Anticonceptionalele nu te feresc de bolile cu transmitere sexuala.
- Daca nu ai absolut toate simptomele, nu inseamna ca nu ai boala respectiva.
- Daca ai urmat un tratament pentru o afectiune ginecologica, trebuie sa repeti analizele, pentru a fi sigura de vindecare
Doctor Dan Raica te sfatuieste sa urmezi aceste 5 reguli simple pentru a avea sarcina usoara si un bebe sanatos!
In afara de o alimentatie corecta si miscare multa, trebuie sa tii cont de aceste 5 lucruri esentiale pentru o sarcina sanatoasa.
Spune NU toxinelor!
Datorita legaturii demonstrate cu malformatiile fetale, avort spontan si alte complicatii grave, ar trebui sa evitati pe perioada sarcinii tutunul, alcoolul, drogurile ilicite precum si solventi cum ar fi oxidantul pentru vopsele sau acetona, dizolvantul pt oja. Fumatul, de exemplu poate duce la nastere prematura sau greutate scazuta a fatului la nastere.
In cazul in care nu puteti renunta la fumat, consum de alcool sau droguri cereti sfatul medicului dvs. obstetrician.
Ce medicamente iei?
Consulta-ti doctorul inainte de a lua orice medicament, supliment sau ‘remediu’ natural eliberat fara prescriptie medicala. Chiar si anti-inflamatoriile nesteriodiene, precum ibuprofen trebuiesc evitate deoarece studiile au dovedit ca ele cresc riscul de avort spontan si de distrugerea vaselor sangvine ale fatului.
Acorda atentie sentimentelor tale!
Probabil ai auzit de depresia postpartum, dar se poate sa nu fi auzit ca 10-20 % dintre femei prezinta simptomele depresiei pe parcursul sarcinii, si poate creste riscul nasterii premature. Daca te simti inexplicabil de trista, nervoasa sau vinovata, se intampla sa-ti pierzi interesul pentru activitatile de care te bucurai de obicei, sau dormi foarte mult, informeaza-ti medicul obstetrician.Terapia, medicamentele antidepresive sau combinatia celor doua te vor ajuta foarte mult. Nu toate antidepresivele sunt sigure pentru femeile insarcinate , deci vorbiti cu medicul Dvs., singurul in masura sa va sfatuiasca ce masuri se pot lua in cazul depresiei instalate pe sarcina.
Pastreaza-ti igiena!
Spalarea frecventa a mainilor poate preveni infectiile cu streptococi tip B, citomegalovirus si rujeola(‘pojar’) toate acestea putand produce malformatii sau alte complicatii severe bebelusului tau. Solutiile anti-bateriene ce contin alcool pot fi o optiune, atunci cand nu puteti sa ajungeti sa va spalati la chiuveta cu apa si sapun.
Pune-te pe primul plan!
Poate suna egoist, dar pe perioada sarcinii este foarte important sa dormi destul, sa faci exercitii de relaxare si sa stii sa spui NU obligatiilor care te epuizeaza. Sa te protejezi de orice eveniment care iti aduce stres capata o importanta vitala in aceasta perioada, deoarece agitatia si nervii mamei pot sa provoace nastere prematura sau greutate scazuta a bebelusului la nastere. Trebuie sa dormi cel putin 8 ore pe noapte, sa te intinzi in pat oricand te simti obosita, sa-ti iei medicatia indicata de obstetricianul tau, iar timpul liber sa-l petreci cu familia si prietenii apropiati.

Zece reguli simple ce trebuie respectate pe parcursul sarcinii
Urmeaza aceste zece simple sfaturi pentru a avea o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii.
Cinci lucruri pe care ar trebui sa le faci:
Consuma cele cinci elemente deosebit de importante in dieta gravidei: acid folic, calciu, fier, zinc si fibre.
In primele 6 luni de sarcina este vital acidul folic, o vitamina B, care reduce cu pana la 50% riscul aparitiei defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida. Doza zilnica recomandata de 400 de micrograme de acid folic din legume, fructe, carne de pui si peste.
Doza zilnica necesara de calciu de 1,200mg – se poate obtine consumand lactate degresate, suc de portocale si produse obtinute din soia – joaca un rol deosebit de important in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, in formarea oaselor si dintilor bebelusului tau.
Fierul este deosebit de important in trimestrul III de sarcina cand volumul de sange din corpul tau creste cu pana la 50% si ai nevoie de 30mg pe zi. Daca nu il asimilezi din alimente, poti lua, la sfatul medicului supliment cu fier (a carui absorbtie este facilitata de vitamina C pe care o gasesti din abundenta in fructe si legume proaspete).
Necesarul de zinc creste pana la 15mg pe zi in perioada sarcinii. Lipsa de zinc este strans legata de aparitia malformatiilor, intarzierilor de crestere si nastere prematura.Cu toate ca nucile, cerealele integrale si legumele reprezinta imprtante surse de zinc, mineralul este cel mai bine absorbit din carne sau fructe de mare.
In timp ce toate acestea sunt vitale bebelusului tau, fibrele sunt esentiale sanatatii viitoarei mamici. Se pot procura din fructe, legume si cereale integrale – doza zilnica recomandata este de 25-35mg pe zi; previn constipatia, ajuta tranzitul intestinal si dau senzatia de satietate pentru mult timp.
Bea cel putin 10 pahare de lichide pe zi!
Este greu sa mentii un nivel optim de hidratare al organismului in sarcina, deoarce lichidele trec usor din vasele de sange in tesuturi, totusi hidratarea este esentiala pe toata perioada sarcinii pentru prevenirea unei nasteri premature: cand nu bei lichide, corpul secreta un hormon care stimuleaza contractiile. Hidratarea corecta a gravidei poate preveni durerile de cap, ameteala, pietrele la rinichi, constipatia si hemoroizii! Poti sa stii ca bei destule lichide, cand urina ta este limpede si clara.
Consuma alimente colorate!
Nu numai ca iti dau elemente nutritive esentiale pentru sanatate, dar consumand varietati de fructe si legume ii dai sansa piticului tau din burtica sa experimenteze “gusturi noi” prin intermediul lichidului amniotic. Chiar daca in primul trimestru bananele si merele sunt singurele alimente pe care le poti consuma, nu te stresa, insa indata ce te vei simti mai bine incepe sa consumi alimente intens colorate: morcovi, afine, spanac – bogate in antioxidanti.
Limiteaza expunerea la pesticide consumand mancare organica!
Studii recente au demonstrat legatura dintre posibila aparitie a problemelor de imunitate ale bebelusului si consumul de alimente tratate cu pesticide. Exista dovezi ca nitratii(compus chimic al fertilizatorilor) pot interactiona cu mediul hormonal al mamei si pot provoca nastere prematura sau malformatii. Produsele care ‘adapostesc’ cele mai multe pesticide(in cazul in care sunt tratate) sunt cele cu coaja subtire: capsunile, piersicile, perele.
Consuma acizi Omega 3!
O dieta bogata in acizi Omega 3 contribuie la dezvoltarea neurologica armonioasa, imbunatateste memoria, functia cognitiva a bebelusului tau. De asemenea este dovedit ca scade riscul depresiei post-partum. Sunt doua surse diferite de grasimi Omega 3 – pestele si plantele. Carnea de somon si hering este bogata in Omega 3; crevetii, tonul si sardinele deasemenea reprezinta o sursa importanta de acizi grasi. Insa gravidelor nu li se recomanda consumul de carne de rechin, peste spada sau macrou din cauza cantitatii ridicate de mercur continuta. Alte surse de Omega 3 sunt nucile, fasolea, uleiul de seminte de in (o lingurita = 7200mg).
Cinci lucruri pe care ar trebui sa NU le faci:
Nu manca ‘cat pentru doi’!
Studii recente arata ca 46% dintre mamici iau prea mult in greutate pe perioada sarcinii si raman cu multe kilograme in plus dupa nastere, iar bebelusii lor au risc crescut de obezitate mai tarziu, in timpul vietii. In cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina ai nevoie de aproximativ 300 de calorii in plus pe zi, dar acestea nu inseamna mai mult de o banana de marime medie si 2 lingurite de unt de arahide. Dar decat sa-ti numeri caloriile, mai bine mananci cate putin de 5-6 ori pe zi, atat cat sa dispara senzatia de foame! Daca ti se pare prea greu sa te abtii si nu te poti controla, ai putea apela la ajutorul unui medic nutritionist(dietetician). Greutatea in sarcina ar trebui sa se incadreze in final in limitele 11-13 kg.
Nu consuma produse rafinate!
Evita carbohidratii “rai”: orez alb, faina alba, paste, cereale rafinate, painea alba, prajituri, deoarece cresc nivelul glucozei din sange, deci bebelusul tau va lua prea mult in greutate si prezinta risc de obezitate in copilarie. Consuma produse din cereale integrale, orez brun, orez salbatic, multe fructe si legume – acestea mentin un nivel optim al zaharului in sange!
Ai grija ce mananci!
Pentru a te proteja, atat pe tine cat si pe bebe, de infectii precum cele cu E. Colli, Salmonella, Listeria nu manca carne de pui sau porc nepreparata, fructe de mare sau oua crude! Nu consuma mancare care a fost lasata afara din frigider mai mult de 2 ore! Intotdeauna verifica termenele de valabilitate de pe toate produsele si cauta sa consumi numai lactate si branzeturi din lapte pasteurizat, eliminand astfel riscul infectiei cu Listeria ceea ce ar putea duce la nastere prematura, avort spontan sau fat nascut mort.
Nu te infometa!
Nu lasa sa treaca mai mult de trei ore fara sa mananci!Daca vei “ciuguli” cate ceva la interval de 2 ore, poti preveni ametelile si migrenele. Deasemenea poti preveni un eventual lesin si arsurile de stomac consumand portii mici de mancare la interval de 2-3 ore.
Sa nu bei alcool!
Daca consumi 300 de miligrame de cafea pe zi se considera a fi in regula, in schimb nu ai voie sa bei nici un gram de alcool pe toata perioada sarcinii tale !!!