ProSound-Alpha-7

ProSound Alpha 7 este un sistem pentru ecocardiografie care contrazice conceptul conform caruia sistemele ultraperformante trebuie sa fie voluminoase. Acest echipament incorporeaza tehnologii si functii recunoscute Hitachi Aloka apartinand sistemelor high end, acum oferind mobilitate impresionanta datorita faptului ca este unul dintre cele mai compacte sisteme din clasa lui. Sistemul poate fi usor transportat pentru a oferi examinari de inalta performanta oriunde in cadrul unui spital.

Tehnologia “Broadband Harmonics” furnizeaza sensibilitatea extrem de ridicata care este comparabila cu imaginea fundamentala si chiar cu imaginea Harmonic Echo. Functia Directional eFLOW determina imbunatatirea rezolutiei spatiale pentru obtinerea detaliilor specifice vascularizatiei. 3D Automated Volume Measurement (AVM) nu necesita trasarea manuala pentru calcularea automata a volumelor. Contrast Harmonic Echo (CHE) este compatibila cu toate mediile si agentii de contrast care se preteaza la valori ridicate, medii si joase ale presiunii generate de ultrasunete. Incorporand aceste functii extrem de versatile, ProSound Alpha 7 este alegerea ideala pentru analiza experimentata intr-o arie larga de aplicatii.

FormatFactoryDSCF2901

Cum functioneaza

Într-un test de efort, mergi pe o banda de alergat care îti pune treptat inima la lucru tot mai intens. O electrocardiograma (ECG) monitorizeaza ritmurile electrice ale inimii tale. Doctorul îti ia si tensiunea si monitorizeaza daca ai simptome precum disconfort la nivelul pieptului sau oboseala. Anormalitati ale tensiunii, ale ritmului cardiac sau ale ECG sau simptome fizice care se înrautatesc ar putea indica o afectiune coronariana (CAD): depuneri de grasimi (placi) care reduc fluxul de sange oxigenat catre muschiul inimii.

Daca testele de efort ar fi 100% precise, le-am face cu totii în mod regulat. Dar testarea efortului nu diagnosticheaza cu precizie toate cazurile de CAD si uneori indica prezenta CAD la persoane care nu au, în realitate, aceasta boala. „Rezultatul testului nu este niciodata, în sine, sigur”, spune Dr. Bhatt. „Poate fi folosit pentru a creste sau reduce probabilitatea existentei afectiunii coronariene. Nu poate fi folosit ca o regula absoluta si nici nu o poate diagnostica.”

Un test de efort este menit sa afle daca una sau mai multe artere coronariene care alimenteaza inima contin depozite (placi) de grasimi care blocheaza un vas de sange în proportie de 70% sau mai mult. Testari suplimentare sunt adesea solicitate pentru a confirma rezultatul testului.
Rezultatul testului Ce poate însemna Ce se poate întampla în continuare Care este urmatorul pas?
Normal Nu ai o deficienta

coronariana semnificativa

(blocaj de 70% sau mai mare al arterelor).

Este posibil totusi sa faci un atac de cord daca un blocaj mai mic (blocaj mai mic de 70%) se desprinde si formeaza un cheag. Doctorul tau îti poate cere sa faci teste suplimentare daca ai alti factori de risc pentru boli cardiace care ridica întrebari.
Anormal Este posibil sa ai o deficienta coronariana semnificativa (blocaje de 70% sau mai mari). Rezultatul anormal poate fi o alarma falsa, si este posibil sa fie nevoie de teste suplimentare pentru a-l confirma. Doctorul poate cere teste suplimentare pentru a confirma ca ai deficienta coronariana

electro

Ekg-ul reprezinta inregistrarea grafica a variatiilor de potential electric de la suprafata corpului generate de activitatea ritmica a miocardului; aceasta investigatie neinvaziva insoteste si completeaza examenul clinic al inimii. Electrocardiograma se face pentru:

  •  a descoperi cauzele care produc durerile in piept: infarct miocardic, angina pectorala, inflamatia pericardului- pericardita
  •  a afla cauza altor simptome ale afectiunilor cardiovasculare, dificultati de respiratie, oboseala excesiva, ameteala, lesin sau palpitatii
  •  a verifica activitatea electrica a inimii

Monitorizarea TA

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale cu ajutorul Holter-ului TA permite masurarea tensiunii arteriale timp de 24/48 de ore, pe timp de zi si de noapte, la intervale regulate de timp. Investigatia ofera medicului informatii pretioase despre valorile tensiunii arteriale ale pacientului si in ce imprejurari aceasta fluctueaza.

De asemenea, cu ajutorul monitorizarii Holterului TA, poate fi cunoscuta cu exactitate maxima si procentul de timp in care valorile tensiunii sistolice si diastolice sunt peste limita.

Holterul TA este recomandat, in primul rând, pentru diagnosticarea si evaluarea severitatii hipertensiunii. Deseori, valorile tensiunii arteriale trec peste limita in anumite momente ale zilei, iar aceste fluctuatii nu pot fi surprinse la spital, in timpul consultatiei cardiologice. Datorita acestei investigatii, de asemenea, medicul poate face diferenta dintre hipertensiunea propriu-zisa si cea „de halat alb”(multor persoane, atunci când vad un medic, li se ridica brusc tensiunea, ceea ce poarta denumirea de hipertensiune „de halat alb”).

Hipertensiunea arteriala este o boala care, la debut, nu da simptome. Diagnosticarea si masurarea ei se realizeaza cu ajutorul unui aparat mic si silentios, produs de compania Schiller. Acesta este plasat pe o manseta, iar manseta respectiva este atasata de brat.

Important! 1. Dupa montarea aparatului, in momentul in care manseta se umfla, tineti bratul intins pentru ca datele inregistrate sa fie cele corecte. 2. Notati intr-un carnet ce tip de activitati ati avut in ziua monitorizarii si ora desfasurarii lor. Aparatul se poarta timp de 24 sau 48 ore, in fucntie de ce recomanda medicul. Dupa acest interval de timp, reveniti la clinica, iar medicul va descarca toate informatiile in calculator, pentru a fi, ulterior, analizate. Rezultatele investigatiei va vor fi puse la dispozitie in aceeasi zi.

Monitorizarea tensiunii arteriale timp de 24 ore este recomandata in urmatoarele situatii: – Daca tensiunea arteriala este crescuta, iar medicul trebuie sa decida ce tip de tratament va este potrivit; – Daca exista o diferenta mare intre tensiunea arteriala masurata la domiciliu si cea masurata la cabinet; – Pentru a evalua eficacitatea tratamentului antihipertensiv; – Daca in timpul tratamentului antihipertensiv ati avut ameteli sau stari de lesin; – Daca sunteti gravida si ati fost diagnosticata cu hipertensiune arteriala; – Pentru a diagnostica hipotensiunea ortostatica (valori tensionale reduse la ridicarea in picioare sau la schimbarea pozitiei corpului la pacientii cu ameteli); – Monitorizarea tensiunii arteriale prin Holter-ul TA nu necesita o pregatire deosebita. Investigatia se poate efectua in orice moment al zilei, iar bolnavul nu are nevoie sa-si intrerupa tratamentul antihipertensiv, asta, in cazul in care urmeaza un astfel de tratament.

Monitorizarea Holter EKG

Aparatul Holter EKG este un dispozitiv care inregistreaza in mod continuu, timp de 24-48 h (pana la 7 zile),  activitatea electrica a inimii, oferind informatii despre functionarea inimii pe parcursul unei zile normale, atat in conditii de repaus, cat si in conditii de stres si efort fizic.

In ce consta examinarea Holter EKG?

Pe toracele pacientului se lipesc 5-10 electrozi (mici discuri adezive de plastic) care se conecteaza  prin intermediul unor cabluri la aparatul de monitorizare Holter EKG, aparat de mici dimensiuni (50-100 g) care este purtat intr-o husa speciala in jurul taliei sau agatat de gat. Cat timp este purtat (cel mai frecvent 1-3 zile), monitorul va inregistra permanent activitatea electrica a inimii. Dupa 1 -3 zile aparatul este returnat medicului care va studia inregistrarea efectuata si va vedea daca exista tulburari de ritm cardiac.

Precautii

Cat timp este purtat aparatul Holter trebuie evitate zonele cu voltaj inalt, detectoarele de metale, dispozitivele magnetice, paturile sau pernele electrice. Desi unele aparate sunt rezistente la apa, este preferabil sa se evite contactul dispozitivului cu apa.

Pregatirea pentru test

Indepartarea parului in exces de la nivelul toracelui este singura masura necesara pentru a avea o inregistrare de buna calitate, care sa permita un diagnostic exact al aritmiei.

Majoritatea aparatelor de ultima generatie dispun de butoane care pot fi activate de pacient in cazul aparitiei simptomelor, putandu-se face astfel conexiunea intre acuzele pacientului si anumite tulburari de ritm sau conducere cardiaca.

In timpul monitorizarii Holter EKG pacientul isi va desfasura activitatea lui obisnuita sau, in anumite cazuri, actiunile cunoscute ca declansand acuzele pacientului.