In zilele noastre exista atatea metode de contraceptie disponible incat ar trebui sa-ti fie usor sa o alegi pe ce mai potrivita. Ai putea incerca/experimenta, pentru inceput, mai multe metode pana o vei gasi pe cea potrivita pentru tine.
S-a ajuns la un moment in care sarcinile nedorite ar trebui sa fie foarte rare pentru ca exista foarte multe metode eficiente de contraceptie.
CARE SUNT CELE MAI CUNOSCUTE METODE DE CONTACEPTIE?
Conform unui studiu de piata efectuat in anul 2008, pilulele raman cea mai populara metoda de contraceptie in randul femeilor cu varste cuprinse intre 16 si 49 de ani.
Anticonceptionalele se pot procura gratuit pentru anumite categorii de persoane(elevi, studenti, etc..), daca va veti adresa unui cabinet de Planificare Familiala.
Iata o intreaga lista cu variate metode de planning familial, enumerate functie de frecventa folosirii lor in randul femeilor cu varste cuprinse intre 16 si 49 de ani:
- Pilule anticonceptionale
- Prezervativul
- Dispozitivul intra-uterin (steriletul)
- Coitus interruptus (coit intrerupt)
- Metoda calendarului
- Injectii contraceptive
- Mirena (dispozitiv intra-uterin cu rezervor hormonal)
- Sterilizare chirurgicala feminina (ligatura tubara)
- Vasectomie (sterilizarea permananta a barbatului).
Aceasta ordine se poate modifica in decursul anilor, odata cu aparitia si introducerea pe piata a unor noi metode de planning familial. De exemplu, numarul femeilor care folosesc Depo-provera (injectia contraceptiva) este in continua crestere incepand cu anul 2000.
CE FUNTIONEAZA SI CE NU ….
Cu exceptia coitus-ului intrerupt, toate celelalte metode sunt aprobate si incurajate de catre specialistii de planning familial deoarece folosite “ca la carte” pot preveni aparitia unei sarcini nedorite.
Totusi metoda calendarului este potrivita doar pentru cuplurile bine motivate, care au fost in prealabil instruite de catre un medic specialist; in schimb, pentru noi ceilalti poate reprezenta o metoda riscanta.
Alte mijloace riscante de contraceptie pot fi spermicidele (se gasesc sub forma de crème, spume, foite), iar din categoria metodelor neacceptate fac parte dusurile vaginale dupa contactele sexuale.
CAT DE EFICIENTE SUNT METODELE DE CONTRACEPTIE?
Unele metode de contraceptie sunt mult mai eficiente in prevenirea unei sarcini decat altele, in timp ce doar prezervativul ofera protectie impotriva bolilor cu transmiterea sexuala.
Metoda contraceptiva | Eficacitate |
Vasectomie | Aproape 100 % |
Sterilizare feminina | Aproape 100 % |
Pilule contraceptive | Aproape 100 % |
Injectia contraceptiva | Aproape 100 % |
IUS (Mirena) | Intre 98 si 99 % |
IUD (Steriletul) | Intre 97 si 98 % |
Prezervativul | Intre 90 si 98 % |
Diafragma cu spermicide | Intre 90 si 96 % |
Nici una dintre mijloacele enumerate mai sus nu este 100% eficienta, ceea ce inseamana ca singura metoda absolut sigura de contraceptie este abstinenta!
Fiecare mijloc contraceptiv trebuie folosit conform sfatului specialistului pentru a evita surprizele neplacute. De exemplu este foarte important sa nu uiti nici o tableta de anticonceptionale iar partenerul trebuie sa isi puna prezervativul de la inceputul actului sexual, nu pe la jumatatea “drumului”.
NOILE METODE DE CONTRACEPTIE……
Dintre cele mai recente aparitii printre mijloacele de contraceptie, mentionam:
Inelul Vaginal cu eliberare de hormoni
Pentru NuvaRing (inelul vaginal hormonal) s-au facut studii clinice inca din anul 2001. Este aprobat in 32 de tari, inclusiv pe piata romaneasca.
Se introduce in vagin si se pastreaza timp se 3 saptamani pe luna. In cea de-a 4-a saptamana a lunii (cea in care este scos) va aparea ciclul menstrual.
Contine doi hormone (estrogen si progestativ), avand mecanism identic cu cel al pilulelor anticonceptionale, pe care ii elibereaza timp de trei saptamni si inhiba ovulatia.
Cele mai frecvente efecte secundare intalnite la pacientele care au folosit NuvaRing: infectie vaginala, leucoree, greata, migrene.
Plasturii transdermici
Sunt niste plasturi mici de 5cmX5cm care se lipesc pe piele si a caror combinatie hormonala este absorbita trans-dermal, ajunge în circulatia generala, inhibând ovulatia la nivel central. Un plasture elibereaza timp de o saptamana o combinatie estro-progestativa; se aplica cate unul pe saptamana, timp de trei saptamani, apoi se face o saptamana pauza pentru a permite menstruatia.
Ca orice alt medicament, poate avea urmatoarele reactii adverse: mastodinie, “spotting” (sangerare intermenstruala), greata, migrene.
DE UNDE POT OBTINE INFORMATII DESPRE METODA CARE MI SE POTRIVESTE CEL MAI BINE?
Sigurul in masura sa te consileze in legatura cu mijloacele contraceptive cele mai potrivite pentru tine este medicul tau ginecolog. Impreuna puteti alege metoda cea mai potrivita pentru a preintampina aparitia unei sarcini nedorite.
Pentru orice intrebare, nelamurire sau curiozitate te invitam sa discuti cu medicul ginecolog.
Daca te vei hotari sa iei contraceptive orale vei face parte din categoria celor 100 de milioane de femei din intreaga lume care folosesc pilulele ca metoda contraceptiva.
Dintotdeauna pilulele au reprezentat un subiect controversat, cu toate ca ele sunt folosite de mai bine de 50 de ani ( au aparut in Puerto Rico in anul 1956); ocazional, mai apar articole care ‘trambiteaza’ efectele periculoase ale contraceptivelor orale. Totusi numarul enorm de femei care au adoptat aceasta populara metoda contraceptiva dovedeste ca beneficiile oferite de acestea cantaresc mult mai greu decat usoarele efecte secundare care pot aparea.
DECI, CAT DE SIGURE SUNT PILULELE?
In principiu, folosirea contraceptivelor orale( C.O.) nu influenteaza starea de sanatate a femeii, insa extrem de rar pot aparea efecte secundare grave.
Oricum, ultimele studii despre C.O. ne dau vesti imbucuratoare: un raport important realizat in Marea Britanie ne dezvaluie faptul ca utilizatoarele de pilule contraceptive prezinta o scadere cu 12% a riscului de a dezvolta cancer.
Deasemenea, raportul a indicat faptul ca atat femeile care au luat pilule cat si cele care nu au luat, prezinta acelasi risc de a dezvolta cancer de san; deci folosirea regulata a C.O. nu creste riscul de cancer la san.
Totusi, aceasta nu inseamna ca ele pot fi “servite” tuturor fara o prealabila prescriptie medicala.
Daca te hotarasti sa incepi sa folosesti pilule ca metoda de contraceptie, adreseaza-te medicului ginecolog pentru o scurta investigatie a istoricului tau medical ce poate include factori de risc pentru tromboza, infarct miocardic sau accident vascular.
CE MECANISM CONTRACEPTIV AU PILULELE?
Pastilutele contin doi hormoni: un estrogen si un progesteron. Acesti doi hormoni inhiba ovulatia in fiecare luna; deci ovarele nu mai functioneaza (nu mai produc ovule), iar tu nu mai poti ramane insarcinata. In plus, acesti hormoni ingroasa glera cervicala impiedicand accesul spermatozoizilor in uter; deasemenea subtiaza “captuseala” uterului (endometrul) ceea ce face imposibila implantarea ovulului fecundat.
Daca C.O. sunt luate exact cum sunt prescrise, eficacitatea lor in prevenirea unei sarcini nedorite este de aproape 100%!
Deci, pilulele contraceptive reprezinta una dintre cele mai sigure metode contraceptive, dupa sterilizarea chirurgicala (feminina sau masculina).
CARE SUNT AVANTAJELE C.O.?
Unele dintre cele mai cunoscute avantaje ale pilulelor contraceptive sunt:
- abolirea durerilor menstruale
- scurteaza perioada de sangerare
- amelioreaza simptomatologia sindromului premenstrual la nivel fizic si psihic
Deci pot preveni anemia (nu mai pierzi mult sange); in plus te pot ajuta sa scapi de tenul acneic, previn retentia hidrica.
CARE SUNT POSIBILELE EFECTE SECUNDARE ALE C. O.?
In primele luni de la administratrea pilulelor, pot aparea efecte adverse minore, trecatoare cum ar fi:
- migrene
- greata
- mastodinie (tensiune, durere a sanilor)
- usoara crestere in greutate
- spotting in perioadele menstruale
De obicei aceste simptome trec dupa primele cateva cutii; in cazul in care nu dispar de la sine, puteti scapa foarte usor de ele, optand pentru alta firma producatoare de C.O. .
CE TREBUIE SA STIM DESPRE EFECTELE ADVERSE GRAVE?
Nu exista nici o indoiala ca toate pilulele pot ocazional sa dea complicatii grave:
- tromboflebita
- infarct miocardic
- accident vascular
Din fericire aceste complicatii sunt extrem de rare, DAR trebuie avut in vedere ca anumiti factori favorizanti pot contribui la aparitia problemelor grave enumerate mai sus:
- fumatul
- antecedente familiale de tromboza, embolie
- obezitate
- diabet
- hipertensiune arteriala
- hipercolesterolemie
- flebita/ tromboflebita.
- imobilizare la pat (dupa interventie chirurgicala)
In momentul in care medicul descopera ca esti predispusa la aceste complicatii te va sfatui sa alegi metoda contraceptiva potrivita starii tale de sanatate.
Varsta este factorul cel mai important care influenteaza prescriptia C.O., astfel ca adolescentele sunt candidatele ideale deoarece nu prezinta nici un fel de risc, insa pe masura ce te apropii de varsta de 35-40 de ani riscul de a face tromboza creste!
CE FAC DACA AM UITAT SA IAU O PASTILUTA?
Incearca sa nu uiti si sa le iei zilnic la acceasi ora! Poti sa-ti pui alarma telefonului sa-ti aminteasca ca trebuie sa iei pilula, cel putin in primele luni, pana te obisnuiesti.
Daca uiti sa o iei, nu-i nici o nenorocire: o poti lua imediat ce-ti amintesti, iar pe urmatoarea cand trebuie (chiar daca asta inseamna ca va trebui sa le iei a doua zi pe amandoua odata).
Daca au trecut mai mult de 12 ore de cand ai uitat de pilula contraceptiva, pentru a fi in deplina siguranta, medicul iti recomanda sa nu ai contacte sexuale in urmatoarele 7 zile.
Daca uiti sa iei mai mult de o pastiluta, deja riscul de a ramane insarcinata creste enorm! Ce poti face in acesta situatie:
- suna-ti ginecologul
- ia pilula de urgenta (eficienta maxima daca este luata in mai putin de 12 ore de la contactul sexual)
- evita contactele pana vei fi complet protejata
PILULELE CONTRACEPTIVE REDUC APETITUL SEXUAL?
De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au studiat aceasta problema si au atribuit aceasta scadere a apetitului femeilor care nu si-au gasit partenerul potrivit, celor care au un partener lipsit de romantism si nu au auzit de preludiu.
La congresul Societatii Europene de Contraceptie(Mai 2008) de la Praga, profesorul Van Lunsen a declarat ca din punctul dansului de vedere: “schimbarea partenerului este mai eficienta decat schimbarea pilulelor”.
Totusi un numar mic de femei care iau contraceptive, prezinta o scadere a libido-ului ca reactie a hormonilor continuti de pastile. Intr-adevar, ele ar fi responsabile de scaderea nivelului de hormoni androgeni la anumite femei, hormoni (precursori ai estrogenilor) care sunt responsabili de marirea dorintei sexuale si buna functionare a organelor sexuale.
Exista rapoarte ale unui studiu efectuat pe femeile tinere care iau contraceptive cu doze mici de hormoni, care relateaza scaderea apetitului sexual, precum si aparitia – la un numar foarte mic de paciente – a vestibulitei (inflamatia si iritatia vulvei si vaginei).
Profesorul Rosella Napi a declarat in cadrul coferintei de la Praga: “ Pilulele cu doze foarte mici de estrogeni pot induce simptome sexuale asociate cu vestibulita.”
Multe dintre studii sunt abia la inceput, dar daca totusi esti una dintre femeile care iau contraceptive cu doze foarte mici de hormoni si experimentezi simptome de vestibulita sau scaderea libido-ului, se recomanda sa iei in considerare schimbarea marcii de contraceptive.
Ce este si cat este de sigur?
Coitus interruptus, cunoscut si sub numele de “retragere” sau “fereala”, este o metoda de planning familial folosita indeosebi de tineri sau de cei care nu vor “sa se complice” folosind mijloace de contraceptie.
Coitus interruptus provine din limba latina, in traducere “fecundare intrerupta” si reprezinta retragerea penisului din vagin inaintea ejacularii. Cu toate ca nu este o metoda acceptata, tot este mai bine s-o folositi in situatia unei partide de sex spontan decat nimic!
In cazul in care va mai doriti un act sexual in aceeasi noapte, barbatul trebuie sa mearga sa urineze (pentru a elimina eventualii spermatozoizi ramasi pe uretra) si sa se spele cu atentie pentru a indeparta orice urma de lichid seminal. Si femeia trebuie sa se spele atent, in cazul in care barbatul a ejaculat pe corpul ei.
Ca si metoda de contraceptie este, cu siguranta, mult mai buna decat sa nu faci nimic!
Cu toate astea, medicii nu o recomanda deoarece:
- exista multe sanse ca barbatul sa-si retraga penisul din vaginul partenerei mult prea tarziu; coitus interruptus necesita o mare capacitate de autocontrol din partea partenerului
- este o metoda riscanta, cu sanse mari de esec deoarece si lichidul pre-ejaculator, secretat de penisul excitat, poate contine spermatozoizi.
De asemenea, coitus interruptus poate reduce placerea partenerilor datorita stresului imprimat de o eventuala ratare a momentului.
Totusi, metoda retragerii inainte de ejaculare poate fi folosita ca metoda de urgenta de catre cuplurile care nu pot folosi alte mijloace contraceptive sau de cele pe care nu le-ar deranja asa tare aparitia unei sarcini.
In zonele in care contraceptivele sunt greu accesibile populatiei ‘metoda retragerii’ s-a dovedit eficace.
Insa pentru cei care au acces la metode moderne de contraceptie, coitus interruptus este o metoda perimata de protectie impotriva unei sarcini nedorite.
Inainte de a lua decizia sa optezi pentru injectii, te rugam sa te informezi bine despre modul de actiune si despre eventulalele efecte secundare ce pot aparea si sa retii ca odata ce ai facut injectia vor trece cam 3 luni inainte ca medicamentul sa dispara din organismul tau. Deci trebuie sa fii sigura ca vrei sa faci injectia.
CE SUNT INJECTIILE CONTRACEPTIVE
Aceste doze de contraceptive injectabile se fac intramuscular si te protejeza de sarcina nedorita o perioada considerabila de timp. Deci este metoda ideala pentru cele care uita mereu sa-si ia pilulele contraceptive, nemaifiind nevoie sa ai mereu grija lor sau a prezervativelor – deci poti avea parte de sex spontan, fara alte griji.
Cele mai cunoscute contraceptive injectabile sunt:
- Depo -provera (medroxyprogesteron) – cele mai des folosite; ofera 12 luni de protectie
- Noristerat (norethisteron) – ofera protectie contraceptiva timp de 8 luni, dar nu este asa populara.
Ambele contraceptive contin un hormon numit ‘progestogen’ , cu efecte similare celui natural – progesteronul- produs de organismul feminin.
In S.U.A exista un alt treilea tip de contraceptiv injectabil, numit “Lunelle”, despre care se spune ca ar controla mult mai bine menstruatiile datorita celor 2 hormoni din continutul sau, asemenea contraceptivelor orale.
CINE N-AR TREBUI SA FOLOSEASCA INJECTIILE?
Nici un astfel de contraceptiv nu ar trebui folosit de pacientele care sufera de sangerari vaginale anormale de cauza nediagnosticata.
Nu se recomanda sa folosesti injectiile daca ai avut un cancer hormono-dependent, daca ai migrene, daca ai vreo afectiune a ficatului sau predispozitie la tromboza (cheaguri).
Exista situatii in care bolile rare exclud folosirea contraceptivelor injectabile, dar ginecologul tau iti va spune daca este si cazul tau.
De asemenea, daca pe parcursul unei sarcini ai suferit de prurit colestatic (mancarime intensa), atunci injectiile nu sunt pentru tine.
Agentia Europeana pentru Medicamente are urmatoarele recomandari pentru folosirea injectabilelor:
- la adolescente, acolo unde nu se pot folosi alte mijloace de contraceptie
- la femeile de orice varsta, dar folosirea lor pe o perioada mai mare de doi ani necesita si o analiza a eventualului risc.
- femeile cu factori de risc pentru osteoporoza, ar trebui sa foloseasca orice alta metoda de contraceptie deoarece s-a demonstrat ca utilizarea frecventa a injectiilor pot cauza mici pierderi de densitate osoasa.
CUM FUNCTIONEAZA INJECTIILE CONTRACEPTIVE?
Acestea actioneaza avand trei efecte contraceptive:
- impiedica ovulatia (ovarul nu mai elibereaza ovocite)
- ingroasa glera cervicala, impiedicand trecerea spermatozoizilor prin canalul cervical.
- subtiaza endometrul, astfel incat un ovul fecundat nu ar putea sa se fixeze de mucoasa uterina.
CAT DE EFICIENTE SUNT ACESTE INJECTII?
Sunt foarte eficiente, intr-adevar. Majoritatea expertilor spun ca sunt 99% sigure, ceea ce inseamna ca din 100 de femei care folosesc aceasta metoda timp de 1 an, doar una singura ramane insarcinata. Asta face ca injectiile sa se situeze printre cele mai eficiente metode de contraceptie.
Cele mai multe sarcini nedorite apar la femeile care uita sa-si administreze la timp urmatoarea doza. Deci trebuie sa tii minte la ce interval de timp trebuie sa ti se faca urmatoarea injectie.
De asemenea trebuie sa tii cont de faptul ca anumite medicamente pot intractiona cu contraceptivul injectat, diminuand eficienta acestuia. Cand ti se prescrie orice alt medicament, nu uita sa mentionezi ca folosesti acest tip de contraceptie. De regula, medicamentele pentru epilepsie si tuberculoza pot reduce efectul contraceptivului folosit.
S-a demonstrat ca Depo – provera ar conferi o oarecare protectie impotriva cancerului de endometru. Pe de alta parte, atarna in balanta faptul ca exista o sansa ca aceste contraceptive sa cresca riscul de cancer mamar.
De asemenea, folosirea acestor injectii se considera ca ajuta la prevenirea chisturilor overiene si a sarcinilor extrauterine.
CARE SUNT EFECTELE SECUNDARE?
Sa nu crezi ca aceasta metoda de contraceptie nu are efecte secundare! Sunt sanse foarte mari (de aproape 40%) ca menstruatiile tale sa fie perturbate in anumite feluri.
Cele mai cunoscute efecte secundare ale Depo-provera, sunt urmatoarele:
- menoragia (menstruatii abundente)
- menstruatii prelungite
- menstruatii mai rare (oligomenoreea)
- absenta menstruatiilor
- dureri de cap
- dureri de burta
- slabiciune
- ameteala
- crestere in greutate
- intrarzie reaparitia fertilitatii, dupa incetarea efectului contraceptiv – totusi nu exista dovezi despre instalarea infertilitatii de durata.
UNDE POT SA-MI FAC INJECTIA?
Ginecologul tau este singurul in masura sa iti prescrie aceste contraceptive, in cazul in care ti le recomanda.
Injectiile se fac in primele 5 zile de menstruatie pentru a conferi protectie imediata impotriva sarcinii.
De obicei, aceste contraceptive sunt recomandate de obstetricieni, postnatal. La 6 saptamani dupa ce ai nascut poti face injectia, dar nu mai devreme pentru ca se pare ca pot cauza hemoragie.
Nu este o metoda recomandata de contraceptie, dar este folositoare atat cuplurilor care vor sa evite o sarcina nedorita cat si celor care-si doresc una.
Daca femeia are cicluri menstruale neregulate, atunci metoda calendarului nu ar trebui sa fie luata in considerare.
Ce trebuie retinut: orice metoda care apare sub numele de planificare familiala, nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala!
Ce inseamna “metoda calendarului”?
Se bazeaza pe anumite date concrete despre ovulatie, spermatozoizi si fertilizare:
- o femeie ovuleaza, de obicei la 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii
- de exemplu, daca o femeie are ciclu regulat de 28 de zile, considerand prima zi de menstruatie ca fiind ziua intai, ea ar trebui sa fie la ovulatie in ziua a14-a.
- Daca ciclul ei dureaza 32 de zile, atunci ovulatia ar avea loc in ziua a 18-a.odata ce ovulatia s-a produs, spermatozoizii au la dispozitie 24 de ore sa fertilizeze ovulul eliberat in trompele Falopiene.
- spermatozoizii pot ‘supravietui’ pana la 7 zile, dupa actul sexual.
In decursul unui ciclu menstrual normal delimitam trei faze de fertilitate. Este clar ca la un ciclu menstrual neregulat, anticiparea ovulatiei este mult mai dificila.
Prima faza este cea infertila, sau prima perioada sigura – cand este foarte putin probabil ca femeia va ramane gravida. Aceasta incepe din prima zi de ciclu menstrual si se termina in apropierea datei de la care spermatozoizii ar putea supravietui sa fertilizeze ovulul eliberat. Aceasta perioada este scurta, deoarece spermatozoizii pot supravietui pana la 7 zile dupa contactul sexual. Deci mare grija, deoarece in aceasta prima faza in urma unui contact sexual neprotejat se poate ramane insarcinata.
Faza de fertilitate este aceea in care sansele ca femeia sa ramana insarcinata sunt foarte mari, deci cuplurile care nu-si doresc o sarcina ar trebui sa evite contactele sexuale sau sa foloseasca alte metode de contraceptie – prezervativul, de exemplu. Perioada de fertilitate crescuta dureaza de la sfarsitul primei faze pana la 24 de ore dupa ovulatie.
A doua perioada ‘sigura’ (infertila) incepe de la sfarsitul fazei fertile pana la urmatoarea menstuatie si este mult mai usor de anticipat.
Identificarea cu acuratete a perioadei de ovulatie este fundamentala in aceasta metoda naturala de planning familial.
Cele 3 metode de calculare a ovulatiei sunt urmatoarele:
- metoda calendarului
- metoda temperaturii bazale
- mucus test
METODA CALENDARULUI:
Aceasta metoda permite doamnelor si domnisoarelor sa-si calculeze perioada de ovulatie; aceasta apare de obicei cu 12 – 16 zile inainte de urmatoarea menstruatie.
Inainte de folosirea acestei metode, femeia trebuie sa-si noteze timp de sase luni ciclurile menstruale; se calculeaza numarul de zile de la inceputul menstruatiei pana la urmatoarea ca sa poata urmari care este intervalul cel mai mare de zile si care este cel mai mic intre cele doua menstruatii.
Acum pregatim o foaie si un pix si suntem gata sa calculam ….
Din cel mai mic interval, intotdeauna scadem 18 zile. De exemplu: daca pe parcursul celor 6 luni de monitorizat menstruatiile, cel mai mic interval de zile a fost de 27 de zile, scazand 18, ajungem in a 9-a(noua) zi dupa ce ti-a venit menstruatia.
Din cel mai lung interval de zile, scadem intotdeauna 11. Exemplu: daca distanta dintre menstruatiile tale a fost cea mai mare de 31 de zile, scadem 11 si ajungem in a 20-a (douazecea) zi de cand ti-a venit ciclul.
Folosind aceste exemple, delimitam fazele:
- perioada infertila: din prima zi de menstruatie pana in ziua a 8-a
- faza de fertilitate crescuta: intre ziua a 9-a si ziua 20
- a doua perioada infertila : din ziua 21 pana incepe urmatorul ciclu.
Daca ciclurile tale sunt neregulate, perioadele de fertilitate vor fi mai lungi !
METODA TEMPERATURII BAZALE:
Asa cum descriam mai sus, in perioada ovulatiei cresc sansele de a ramane insarcinata.
Metoda temperaturii, ajuta femeile sa stie cand sunt la ovulatie prin masurarea temperaturii in fiecare dimineata.
Dupa ziua in care are loc ovulatia, temperatura bazala a femeii creste cu jumatate de grad Celsius sub influenta hormonului feminin, progesteron.
Masoara-ti temperatura in fiecare dimineata(sublingual, axilar, rectal), imediat dupa ce te trezesti – dupa cel putin 5 ore de odihna deplina – chiar inainte sa te dai jos din pat.
Este foarte important ca temperatura sa se masoare corect cu acelasi termometru precis in fiecare zi. Daca este posibil, ideal ar fi sa fie luata la aceeasi ora in fiecare dimineata.
Noteaza-ti zilnic valorile temperaturii din perioada de fertilitate crescuta.
Odata ce ati remarcat trei valori succesive peste medie (pe baza masurarilor anterioare din luna respectiva) inseamna ca ovulatia a avut loc.
Aceasta perioada fertila dureaza pana in a treia zi dupa ovulatie – a 3-a zi de temperatura crescuta; daca ovulul nu a fost fertilizat, corpul femeii intra in a doua faza infertila.
Daca femeia este racita, are o infectie virala, bacteriana, masurarea temperaturii poate induce in eroare.
TESTUL MUCUSULUI:
In decursul lunii, mucusul produs de vagin si cervix isi schimba caracteristicile datorita fluctuatiilor nivelurilor de hormoni feminini estrogen si progesteron. Aceasta va indica cat de aproape sau departe de ovulatie te afli.
Cu cateva zile inainte de ovulatie (cand se ‘elibereaza’ ovulul) mucusul devine apos, transparent, usor galbui. Chiar in ziua ovulatiei, este mai gros, umed, filamentos cu consistenta asemanatoare albusului de ou si poate produce o senzatie de umezeala a vaginului. La o zi dupa ovulatie muscusul este mult mai putin, mai gros si mai lipicios.
Cu toate ca testul este simplu, este important sa-l faci si sa-ti inregistrezi in jurnalul tau.
In fiecare dimineata, cand folosesti toaleta, verifica secretia vaginului tau si aduna ce poti cu varful degetelor.
Ca sa-ti dai seama in care din zilele mentionate mai sus te afli, poti presa mucusul de degetul mare, apoi cu atentie sa departezi degetele. Daca ce ai adunat din vagin, se intinde in fire (este filamentos) inainte de a se rupe, probabil esti la ovulatie.
A doua faza infertila incepe din a patra zi dupa ovulatie.
Atentie, daca ati avut contacte sexuale provenienta si consistenta mucusului poate fi dificil de recunoscut.
Testul mucusului nu este o forma garantata de planning familial, deci nu te baza pe aceasta metoda pentru a nu ramane insarcinata. Totusi este bine sa combini testul cu alte forme de contraceptie (prezervativul, diafragma) iar in cazurile in care nu exista nici o masura de contraceptie cu siguranta e mai bine sa te ghidezi dupa test decat sa nu faci nimic.
In schimb daca vrei sa ramai insarcinata, atunci recunoasterea momentului ovulatiei te va ajuta sa identifici perioada fertila.
In ultimii ani, aceasta metoda de planning a devenit mai accesibila prin introducerea pe piata a kit-urilor de ovulatie. Cele mai des intalnite sunt cele care testeaza nivelul LH-ului prezent in urina; hormonul luteinizant (LH) fiind eliberat in organism putin inainte de ovulatie.
IUS este diferit de IUD prin hormonul pe care il contine; pe langa faptul ca este un sistem contraceptiv, el este folosit si in tratarea problemelor legate de menstruatii (vor deveni mai scurte, deloc abundente si nedurerose).
Cel mai des se recomanda femeilor post-menopauza pentru a ‘echilibra’ terapia hormonala de substitutie.
CUM ARATA SISTEMUL MIRENA?
Nu este mai lung decat un bat de chibrit si are mai mult sau mai putin forma literei “T”. In prelungirea sistemului (a “T” -ului) sunt niste fire care atarna, utile in momentul in care va trebui extras de catre ginecologul tau.
Cel mai important de precizat ar fi ca acest sistem are un rezervor care elibereaza treptat, zi de zi, un hormon feminin de tipul ‘progestogen’, prevenind aparitia unei sarcini nedorite.
“Termenul de valabilitate” al steriletului Mirena este de 5 ani, dupa care trebuie schimbat. Are o eficacitate de 99% si iti ofera protectie chiar imediat dupa inserare. In cazul in care te razgandesti si vrei sa ramai insarcinata, fertilitatea ar trebui sa revina imediat dupa scoaterea lui.
Ca mecanisme de actiune, Mirena ingroasa mucoasa cevicala impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter si subtiaza endometrul uterin, impiedicand fixarea ovulului fecundat. Hormonul din Mirena se numeste “levonogestrel” (LNG), continut de multe contraceptive orale. La anumite femei hormonul impiedica ovarele sa ‘functioneze’ (nu mai are loc ovulatia), ceea ce reprezinta un plus fata de steriletul clasic.
CARE SUNT NEAJUNSURILE IN CAZUL MIRENA?
Ca orice alt contraceptiv, Mirena poate avea si efecte secundare:
– menstruatiile se pot regla abia dupa cateva luni de la inserarea lui
– in primele luni pot aparea mici sangerari (neregulate), deci tine absorbantele si tampoanele la indemana
– datorita continutului hormonal, odata eliberat in organism poate aparea tensiunea sanilor, care de obicei dispare dupa cateva luni
– hormonul poate favoriza aparitia acneei
– pot aparea dureri de cap
– pot aparea chisturi pe ovare, care in cazuri extrem de rare necesita tratament; totusi, daca apar, ginecologul tau te va sfatui sa le monitorizezi prin echografie endovaginala.
In plus, Mirena – ca si steriletul clasic- uneori, poate:
– sa coboare catre cervix
– sa perforeze peretele uterin (in special in timpul inserarii)
Ar trebui sa controlezi regulat firele care raman in vagin, sa verifici astfel pozitia acestuia (sa nu coboare). Iar daca apar dureri mari in abdomenul inferior – care pot indica o peforatie- contacteaza-ti medicul.
Exista riscuri mici de infectie asociate insertiei oricarui fel de dispozitiv intrauterin. Se spune ca cele mai predispuse femei sunt cele care au avut mai multi parteneri.
CARE SUNT EFECTELE PE TERMEN LUNG ALE SISTEMULUI MIRENA?
Sa fim sincere, acestea inca nu se cunosc. Pentru ca este ‘printre noi’ abia din anii ’90, doctorii nu au nici o idee care ar putea fi efectele hormonului peste vreo 20 de ani. Totusi, pana acest moment nu exista dovezi ca ar produce cancer sau alte efecte secundare dezastruoase.
DECI CARE SUNT AVANTAJELE ADUSE DE MIRENA?
Un numar foarte mare de femei sunt incantate de el pentru ca:
– nu interfera cu sexul
– este eficient
– il poti pastra pe o perioada de 5 ani
– dispar durerile menstruale
– dupa cateva luni se reduce fluxul menstruatiei la foarte putin sau deloc
CINE NU AR TREBUI SA FOLOSESCA MIRENA?
Doctorul tau iti va spune mai mult despre asta, dar trebuie sa stii ca printre cele carora nu li se recomanda sunt:
– femeile care au sangerari a caror cauza nu se cunoaste
– femeile cu infectii pelvine
– femei cu anomalii ale cervixului sau uterului
– femei cu probleme cardiace, decat in cazul in care au avizul specialistului
Mirena, ca si steriletul obisnuit, se insereaza in ultima sau penultima zi de menstruatie.
Inaintea inserarii se recomanda sa faci un test de Chlamydia, sa nu ai aceasta infectie.
Sexul: poti avea contacte sexuale cand doresti, deoarece dupa insertia sistemului esti deja protejata. Intelept ar fi, totusi sa astepti 24 de ore de la montarea lui, sa “se aseze”.
Tampoanele: poti folosi tampoane, pentru ca nu vor interfera cu Mirena. Totusi, nu sfatuim pacientele sa le folosesca in primele zile dupa inserare.
Plasturele se lipeste pe zone curate, uscate, fara par (nu pe sani!) si dupa 7 zile se inlocuieste cu unul nou – la fiecare 7 zile trebuie sa lipesti un patch nou, timp de 3 saptamani la rand.
Intr-un fel sunt considerate ‘varianta externa’ a contraceptivelor orale, deoarece s-a dovedit ca are aceleasi efecte secundare ca ale pilulelor. Dupa ce folosesti plasturii timp de trei saptamani, faci o saptamana pauza si in acea perioada, vei avea menstruatia.
Ce trebuie retinut este faptul ca ginecologul tau iti va recomanda plasturele contraceptiv, in cazul in care nu ti se potrivesc alte metode de contraceptie.
CARE SUNT AVANTAJELE PLASTURELUI?
Exista trei avantaje majore pe care le amintim:
1. Nu trebuie sa iti amintesti sa-ti iei pilula zilnic! Dar trebuie sa-ti amintesti sa-ti schimbi plasturele in fiecare saptamana – unele paciente pot uita lucrul asta!
2. Hormonii intra in corp prin piele, nu prin stomac. Deci, probabil, nu vei avea starile de greata care pot aparea atunci cand iei pilule contraceptive.
3. Tulburarile de tranzit intestinale (diaree, constipatie) pot aparea daca iei contraceptive, dar nu se intampla in cazul in care folosesti plasturii!
CARE SUNT DEZAVANTAJELE PATCH-ULUI CONTRACEPTIV?
Putem enumera trei dezavantaje:
1. Plasturele se poate dezlipi fara ca tu sa observi lucrul asta; se intampla in 4% dintre cazuri.
2. Uneori pielea femeilor reactioneaza urat la adezivul plasturelui. Iritatia locala a pielii determina un procent de 2% dintre femei sa renunte la plasture.
3. Plasturele nu aboleste durerile la menstruatie, asa cum o fac pilulele contraceptive.
Trebuie sa tii minte ca eficienta contraceptivului poate fi diminuata de anumite medicamente. Intotdeauna cere sfatul medicului cand ti se prescriu alte medicamente. Deci, trebuie sa ai grija, in special cu medicatia antiepileptica, rifampicina si rifabutina (Mycobutin)!
CARE SUNT ALTE EFECTE SECUNDARE?
Orice medicatie poate avea efecte secundare. Dintre cele aparute in urma folosirii plasturelui contraceptiv, amintim:
– tensiunea sanilor
– ‘spotting’ (sangerare usoara)
– dureri de cap
– simptome asemanatoare racelii
– greata
– migrene
Dar, in general, aceste efecte adverse tind sa dispara dupa o anumita perioada de timp.
Te rugam sa citesti intreaga lista de efecte secundare pe care o vei gasi in interiorul ambalajului. Si retine ca plasturele contraceptiv este relativ nou introdus pe piata, iar efectele sale pe timp indelungat nu se cunosc inca.
Dintre femeile carora nu li se recomanda folosirea patch-ului, sunt cele care sufera de migrena severa si cele care prezinta predispozitie catre tromboza.
CARE AR FI RATA DE ESEC?
Se considera a fi mai mica de 1%, dar poate creste amenintator in cazul in care uiti sa schimbi saptamanal plasturele.
Sarcina poate aparea la femeile plinute, deci daca ai peste 85 de kg ar trebui sa te gandesti la o alta metoda contraceptiva.
VA OBSERVA PARTENERUL MEU CA PORT PLASTURE?
Cu siguranta – ar fi foarte dificil sa-l ascunzi.
CE TREBUIE SA MAI STIU DESPRE PLASTURE?
La finalul fiecarei saptamani, cand schimbi plasturele, te rugam sa-l arunci in port-deseu (cos), conform instructiunilor de pe pachet. Nu-l arunca in vasul de toaleta, deoarece mai contine totusi doze mici de hormoni care pot ajunge in rezervele de apa potabila.
Daca plasturele tau contraceptiv se desprinde, nu incerca sa-l relipesti sau sa pui banda adeziva peste el; va trebui sa-l inlocuiesti imediat cu unul nou si sa consideri acest plasture ca fiind primul dintr-un nou ‘ciclu’ de 3 patch-uri: deci, il vei pune pe acesta (dar in acelasi timp sa folosesti si o alta metoda de contraceptie timp de o saptamana) il vei tine 7 zile, apoi il vei inlocui cu unul nou timp de o saptamana si apoi al treilea pentru alte 7 zile, dupa care vei face pauza de o saptamana.
Folosind prezervativul, riscul de a ramane insarcinata scade substantial. In plus, ele va ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS), incluzand si HIV-ul. Dar nici aceasta metoda nu confera o protectie de 100%.
Exista doua tipuri de prezervative: pentru barbati si pentru femei. Cu toate astea in 2008, conform unui studiu, prezervativul masculin este cel mai comun si cel mai des folosit, fata de cele feminine care nu au prins la “public” asa cum se asteptau producatorii in anii ’90.
Ultimele cifre oficiale arata ca in anul 2007, 30% dintre femeile intre 16 si 49 de ani au declarat ca prezervativul masculin este alegerea lor in materie de contraceptie.
Prezervativul masculin
Cele mai multe dintre ele sunt confectionate dintr-un latex extrem de fin, iar altele din poliuretan disponibile pentru cei alergici la latex. Exista si prezervative facute din intestine de animale, dar sunt extrem de rare si se obtin foarte greu.
Anumite marci de prezervative contin spermicide, dar aceste chimicale pot, rareori, sa dea alergii.
Cea mai recenta descoperire in domeniu, este o inventie nemteasca: prezervativul care contine (pe interior) un anestezic local destinat celor ce au probleme cu ejacularea precoce. Atentie: anestezicul local poate provoca o reactie de sensibilitate a pielii penisului.
Cand este folosit corect, prezervativul ofera protectie de aproape 98% cuplurilor.
Insa, ATENTIE! o sarcina poate aparea daca:
- nu-ti pui prezervativul inainte de inceperea actului sexual
- prezervativul se rupe/ se ciupeste(unghii, dinti), deci trebuie manevrat cu grija
- folosesti lubrifiant pe baza de ulei, cum ar fi vaselina, uleiul, crema sau lotiunea de corp – acestea pot gauri latexul.
Prezervativul feminin
Prezervativul pentru femei a fost inventat acum 18 ani.
Prezervativul feminin este un cilindru inchis la unul din capete, confectionat din poliuretan. Are la ambele capete cate un inel flexibil. Se introduce in vagin inainte de contactul sexual. La capatul inchis al cilindrului se afla un inel flexibil care sta in dreptul colului uterin si este pe post de “ancora”, impiedicand prezervativul sa iasa din vagin in timpul actului sexual. La capatul deschis al cilindrului se afla un alt inel flexibil, mai mare decat primul si care ramane in afara corpului. El acopera vulva si o parte din perineu in timpul actului sexual
Fiind confectionat din poliuretan, nu provoaca alergii si ar trebui sa nu se deterioreze daca folosesti lubrifianti pe baza de ulei. Oricum este pre-lubrefiat, dar nu contine spermicide.
Atentie:
Intotdeauna scoateti prezervativul din pachet cu mare grija sa nu-l deteriorati!
Nu folosi foarfeci, cutite pentru a desface ambalajul!
Nu uita: prezervativul este de unica folosinta!
Prezervativul feminin nu se foloseste odata cu cel masculin!
Steriletul nu se recomanda femeilor care nu au nici o nastere. Deasemenea sfatul medicului pentru femeile tinere, active sexual, este sa se investigheze orice secretie vaginala anormala pentru eliminarea oricarei suspiciuni de infectie cu transmitere sexuala.
CUM ARATA DISPOZITIVUL?
Steriletul este foarte mic, de marimea unui bat de chibrit. Se introduce in cavitatea uterina, preferabil, in ultima sau pen-ultima zi de menstruatie. Uterul este de dimensiunea unui pumn inclestat, deci daca inchizi pumnul in jurul unui bat de chibrit, vei putea “vizualiza” cum sta steriletul in uterul tau.
Majoritatea dispozitivelor sunt in forma literei “T”, fabricate din plastic si cupru, uneori cu putin argint in interior (cantitatea de argint este nesemnificativa, deci nu merita sa-ti pastrezi vechiul dispozitiv intrauterin).
Toate steriletele au unul sau doua fire care ies din cavitatea uterina si raman in vagin. Existenta lor in vagin indica faptul ca dispozitivul este la locul lui; insa cea mai importanta utilitate a lor este atunci cand trebuie scos steriletul: medicul trage cu o pensa chirurgicala de fire, extragand astfel dispozitivul.
CUM FUNCTIONEAZA?
Atata timp cat ramane in cavitatea uterina, in pozitia in care a fost inserat, te protejeaza de o sarcina nedorita. In principiu, steriletul actioneaza in trei moduri:
- impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter si in trompele uterine
- modifica glera cervicala, creand o bariera “naturala” in calea spermatozoizilor
- influenteaza endometrul, impiedicand fixarea ovului.
Orice medic iti va explica faptul ca acestea sunt mecanismele de functionare, nefiind adevarat faptul ca provoaca avort.
CE EFECTE SECUNDARE POT APAREA?
Exista cateva efecte adverse care pot aparea dupa montarea steriletului si pe care trebuie sa le cunosti inainte de a opta pentru un IUD:
- modificarea ciclurilor menstruale (durata si flux)
- aparitia durerilor in timpul menstruatiilor
- sangerari abundente cu risc de anemie secundara
Deci steriletul nu este o metoda contraceptiva recomandata celor care au deja menstruatii abundente si lungi.
DACA TE-AI HOTARAT SA-TI PUI STERILET…….
Dupa ce te-ai hotarat sa folosesti steriletul ca metoda de contraceptie, suna-ti ginecologul sa te programezi pentru inserarea dispozitivului; ti se va spune ca perioada optima inserarii lui este la sfarsitul menstruatiei sau imediat dupa, fara sa fi avut contact sexual in aceasta perioada pentru a exclude o eventuala sarcina.
Cand vei ajunge in cabinet: medicul te va ruga sa te intinzi pe masa ginecologica, te va consulta mai intai si ti se va masura lungimea uterului cu un instrument medical numit histerometru. Toate steriletele se pliaza si intra intr-un dispozitiv medical ce arata ca un pai (de baut); acest “pai” va fi introdus de medic prin vagin si prin colul uterin direct in uter, apoi steriletul va fi impins din “pai” pentru a se fixa in cavitatea uterina.
Intregul ‘proces’ va dura cam aproximativ 15 minute.
Majoritatea femeilor afirma ca o vizita la dentist este mult mai neplacuta decat inserarea unui sterilet, iar durerile (daca apar) sunt suportabile.
Totusi exista si un procent foarte mic de femei care spun ca este foarte dureroasa inserarea dispozitivului, iar gradul de durere pe care il simti depinde in mare parte de urmatorii factori:
- cat esti de relaxata
- marimea si forma uterului tau
- priceperea doctorului
Poti lua un antialgic inainte cu o ora sau doua de inserarea dispozitivului pentru a reduce la minimum disconfortul.
Dupa ce ti se insera steriletul, ar trebui sa te intanzi in pat pentru cel putin jumatate de ora. De obicei medicul iti prescrie un antispastic si un antiinflamator, pentru a calma eventualele dureri ce pot aparea. Poti sa-ti procuri niste absorbante, in eventualitatea in care mai pierzi putin sange in timpul noptii sau in zilele urmatoare.
Nu se recomanda folosirea tampoanelor (interne) pana la urmatoarea menstruatie!
Din bun-simt ar trebui sa acordam o pauza de 24 de ore intre insertia steriletului si urmatoarea partida de sex!
CARE POT FI INCONVENIENTELE STERILETULUI?
“Expulzia” – Respingerea dispozitivului de catre organism poate fi una din surprizele neplacute, el coborand din cavitatea uterina la nivelul colului uterin.
De aceea se recomanda ca la intervale regulate de timp sa verifici cu degetele (introduse in vagin) daca nu cumva steriletul tau “coboara”. Tot ce ar trebui sa simti sunt firele care atarna in vagin, nu dispozitivul insusi care este tare la atingere.
Perforatia – Uneori steriletul strapunge (“perforeaza”) peretele uterin. De obicei asta se intampla la inserarea lui.
Perforatia reprezinta o urgenta medicala, deci daca apar dureri in abdomenul inferior suna-ti medicul.
Infectii vaginale – Se intalnesc destul de des la pacientele cu IUD si de obicei se manifesta in urmatoarele trei saptamani de la inserare.
In general, la femeile care au infectii transmise prin contact sexual si raman nedescoperite, spre exemplu chlamydia, dupa insertia steriletului, boala se agraveaza.
Daca apare vreo scurgere urat mirositoare, ai dureri sau febra consulta un medic de urgenta!
Sarcina ectopica – Dispozitivul intrauterin este foarte util in prevenirea sarcinilor localizate normal, in cavitatea uterina. Deci, daca totusi apare o sarcina, exista sanse mari ca aceasta sa fie “extrauterina”. Simptomele sunt: dureri in abdomenul inferior si sangerare; contacteaza-ti medicul de urgenta daca apar!
Infertilitate – Exista o probabilitate extrem de mica sa apara probleme de fertilitate, asta numai daca esti destul de ghinionista sa capeti vreo infectie!
Dupa inserarea steriletului, controlul ginecologic anual este suficient.
Majoritatea dispozitivelor intrauterine au o “durata de viata” intre 5 si 10 ani, functie de firma producatoare; dupa aceasta perioada iti poti pune altul sau daca preferi, poti schimba metoda de contraceptie.
Totusi, se pare cea mai mare parte dintre femei prefera alte metode de contraceptie, cum ar fi Mirena sau steriletul clasic, cu toate ca nu s-au descoperit efecte secundare noi si ‘alarmante’ ale acestei proceduri chirurgicale.
CE INSEAMNA LIGATURA TUBARA?
“Sterilizarea” inseamna impiedicarea obtinerii unei sarcini, prin metode chirurgicale ‘se sigileaza’ trompele uterine (Fallopiene) impiedicand astfel migrarea oului fertilizat catre uter. Trebuie, insa, sa retinem ca aceasta interventie poate avea o rata destul de mica de esec de 1:200.
CINE POATE BENEFICIA DE ACEASTA INTERVENTIE?
Orice femeie sanatoasa, care a implinit 30 de ani si are copii doriti poate opta pentru ligatura tubara.
Daca esti tanara si nu ai inca copii ar trebui sa te gandesti bine inainte de a lua in calcul aceasta operatie – exista posibilitatea sa te ragandesti si sa-ti doresti copii, iar acesta interventie este ireversibila de cele mai multe ori.
Contraindicatiile pentru ligatura tubara:
– prolaps uterin
– fibromul uterin
– chisturi pe ovare
– boala inflamatorie pelvina(include Chlamydia si salpingita)
Daca esti supraponderala exista riscul sa nu se poata efectua interventia; deasemenea in cazul unei stari de sanatate nu prea buna poti fi refuzata de medicul tau sa ti se efectueze ligatura tubara.
Pentru a te informa mai bine despre acesta interventie, adreseaza-te medicului tau ginecolog care iti va explica cel mai bine tot ce trebuie sa stii, inclusiv despre riscurile pe care le implica aceasta ligatura a trompelor.
Ce trebuie sa retii este faptul ca ‘sterilizarea’ nu este o metoda 100% eficienta impotriva sarcinilor nedorite, ci poate avea o rata de esec de 0,5 %, care poate creste daca pacienta este foarte tanara.
Exista posibilitatea sa regret aceasta interventie?
Trebuie sa intelegi ca odata ce ai acceptat aceasta varianta, a sterilizarii, sansa de avea copii este aproape nula.
De dragul completarii iti putem spune ca odata facuta aceasta ligatura a trompelor, singura posibilitatea de a mai avea copii, va ramane FIV-ul (fertilizare in-vitro). Intr-adevar, una dintre primele mamici care au facut FIV avea trompele Fallopiene scoase. Totusi, FIV-ul este un demers costisitor din punct de vedere material si are succes numai intr-un anumit procent; nu garanteaza sarcina 100%.
Cum se face ligatura tubara?
Este interventia prin care trompele Fallopiene vor fi blocate chirurgical, facand fertilizarea improbabila.
Menstruatiile nu se vor modifica dupa ligatura trompelor, cu toate ca multe paciente au declarat ca au menstruatii mai abundente post-sterilizare. Dovezi recente obtinute prin studii stiintifice (2009) arata ca nu au legatura cu interventia.
In zilele noastre, se poate face in regim de spitalizare de zi, deci cel mai probabil, vei fi externata pana seara sau a doua zi dimineata.
Se poate face prin metoda chirurgicala traditionala “deschisa” cu o incizie mica in partea inferioara a abdomenului sau prin operatie laparoscopica, tehnica de operatie minum invaziva – in ambele cazuri se foloseste de cele mai multe ori anestezia generala.
Prin metoda laparoscopica se fac cateva mici ‘puncte’ de incizie – una prin care se introduce laparoscopul sau endoscopul, un sistem video ce permite medicului sa vada ‘interiorul’ pacientului pentru a ajunge sa sigileze trompele cu ajutorul unor mici clipsuri sau prin electro-cauterizare, introduse printr-o alta mica incizie.
Sterilizarea are efect imediat ce este efectuata, insa trebuie sa tinem minte ca nu este 100% eficienta, iar riscul este de 1: 200, deci in cazuri exceptionale, poate aparea si o sarcina nedorita!
Trebuie imediat exclusa o sarcina extrauterina, ale carei semne de alarma sunt durerile puternice in abdomenul inferior. In absenta menstruatiei, ar fi bine sa-ti faci un test de sarcina sau sa-ti suni medicul.