Cardiologia este ramura medicinei care studiaza inima si aparatul circulator. Bolile inimii si ale vaselor de sânge sunt diagnosticate si tratate de catre medici cardiologi recunoscuti pentru servicii competente de asistenta cardiovasculara, preventie si tratament al factorilor de risc cardiovasculari.
In cadrul centrului medical se pot face evaluarile clinice si paraclinice ale pacientilor, de interpretarea analizelor si stabilirea cu acuratete a diagnosticului, precum si monitorizarea pacientilor.
- Consultatii cardiologice
- Electrocardiografie (EKG)
- Ecografie generala
- Ecografie Doppler vascular – vene si artere
Holter TA
Realizeaza monitorizarea tensiunii arteriale (TA) a pacientului in ambulatoriu, in conditiile indeplinirii activitatilor cotidiene, prin realizarea masurarii valorilor TA la intervale de timp variabile stabilite de medicul specialist Affidea.
Holter EKG
Permite obtinerea de informatii suplimentare în referinta dinamicii cardiace si a prognosticului in comparatie cu EKG-ul clasic, permitand inregistrarea electrocar- diogramei pacientului pe trei derivatii în conditii de repaos, efort fizic sau tensiune psihica inerente unei perioade de activitate / repaos uzuale de 24 ore.
- ai simptome cardiace (dureri in piept, respiratie dificila la efort, palpitatii) sugerand o boala cardiaca ischemica;
- apartii unui grup cu risc cardiovascular mediu sau inalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli), chiar daca nu ai simptome;
- urmezi un tratament pentru o boala cardiovasculara cunoscuta si medicul doreste o evaluare a tratamentului sau a capacitatii functionale;
- esti sau urmeaza sa fii inclus intr-un program de recuperare medicala;
- esti barbat si ai peste 40 de ani sau femeie avand peste 50 de ani si intentionezi sa incepi un program regulat de exercitii fizice. Aceste limite de varsta pot fi, si chiar este indicat sa fie, mai joase pentru cei cu un stil de viata sedentar, cu factori de risc cardiovascular prezenti sau cu antecedente familiale de boala cardiaca.
- esti sportiv amator sau de performanta si doresti sa-ti evaluezi capacitatea functionala sau sa depistezi situatii in care efortul ar putea fi periculos pentru sanatate (de exemplu, modificari ECG limita sau potential patologice).
- in primul rand, este contraindicata efectuarea testului la mai putin de 2-3 saptamani de la debutul unei viroze (raceala, guturai, gripa); aceste afectiuni pot determina o afectare inflamatorie a inimii ascunsa in repaus, care in timpul sau dupa efort sa duca la aparitia unor tulburari severe de ritm cardiac sau a insuficientei cardiace acute;
- testul va fi efectuat la cel putin 3 ore de la ultima masa;
- cafeaua, bauturile care contin cofeina sau „energizante”, alcoolul sunt in principiu contraindicate in ziua testului;
- nu se va fuma cu cel putin 2 ore inainte si dupa efectuarea testului;
- medicamentele de uz cardiologic care pot influenta semnificativ testul de efort, in special betablocantele, vor fi oprite cu 2-3 zile inainte sau cel putin in dimineata efectuarii testului. Recomandarea de oprire cu cateva zile inainte este valabila in mod special si pentru digoxin.
- daca esti sub tratament cronic cu digoxin;
- daca esti purtator de stimulator cardiac sau prezentati diferite anomalii pe electrocardiograma de repaus: bloc major de ramura stanga, hipertrofie ventriculara stanga, sindroame de preexcitatie (tip Wolf-Parkinson-White) sau subdenivelare de segment ST mai mare de 1 mm.
- infarct miocardic acut sau alte sindroame coronariene acute in primele 48 de ore;
- ritmuri cardiace foarte lente sau foarte rapide precum si valori ale tensiunii arteriale necontrolate terapeutic;
- embolie pulmonara acuta;
- miocardita sau pericardita acute;
- disectie acuta sau cronica de aorta;
- stenoza aortica stransa;
- insuficienta cardiaca decompensata, cu fenomene congestive prezente;
- boli cardiace rare care se manifesta prin tulburari de ritm cardiac, in special ventriculare, care prezinta un risc crescut de moarte aritmica (displazia aritmogena de ventrcul drept, tahicardia ventriculara polimorfa catecolaminica);
- dizabilitate fizica, senzoriala sau mentala, care impiedica fie o buna colaborare medic-pacient, fie efectuarea in conditii de siguranta a testului.